Ahold Delhaize pakt grote leveranciers aan - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Ahold Delhaize pakt grote leveranciers aan

De nieuwe supermarktcombinatie Ahold Delhaize eist met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote internationale leveranciers.

Dit is een geüpdatete versie van het op zaterdag 13 augustus verschenen artikel.

De nieuwe supermarktcombinatie Ahold Delhaize eist met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote leveranciers. Dat bevestigen bronnen na een publicatie van Distrifood. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt dat de combinatie juist schaalvoordelen moet delen.

“Supermarkten kijken in de verkeerde richting”, aldus Maat. “Ze moeten onderzoeken hoe ze samen met hun leveranciers meer kunnen verdienen. Samen de schaalvoordelen die ontstaan door een fusie delen.” Als inderdaad een integratiebonus met terugwerkende kracht wordt geëist, is dat volgens Maat een zaak van de onderhandelaars, ‘maar wel heel vreemd’.

Overleg met 100 grote A-merkleveranciers

Ahold Delhaize spreekt met circa 100 leveranciers, aldus Distrifood. De supermarktketen erkent in overleg te zijn, maar wil niet ingaan op de status van de gesprekken of het aantal leveranciers. Grote leveranciers van A-merken zijn onder meer Nestlé, PepsiCo en Danone, maar ook bijvoorbeeld FrieslandCampina en Hak.

Volgens supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink is het eenzijdig eisen van inkoopvoordeel ‘al heel lang staand beleid in deze wereld’. “Leveranciers doen met hún leveranciers hetzelfde als ze samengaan.” Dat het met terugwerkende kracht gebeurd, is volgens hem al ingecalculeerd door leveranciers. “De fusie is meer dan een jaar geleden aangekondigd, dus iedereen heeft hier op begroot.”

De fusie tussen Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en diens Belgische branchegenoot Delhaize werd in juli een feit. Sindsdien is het wachten op nieuw inkoopbeleid. De bedrijven doen deels zaken met verschillende leveranciers. Wie het goedkoopst en/of best is, of de grote volumes kan leveren, wint bij de deal. De anderen vallen af.

Beheer
WP Admin