Ahold Delhaize moet zich aan gedragscode houden - Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Ahold Delhaize moet zich aan gedragscode houden’

FNLI gaat ervan uit dat Ahold Delhaize zich bij het maken van nieuwe afspraken met leveranciers houdt aan de Code Eerlijke Handelspraktijken. De gedragscode verbiedt het eenzijdig en met terugwerkende kracht verlagen van prijzen. FNLI-directeur Philip den Ouden benadrukt dat supermarkten de gedragscode bewust hebben ondertekend.

De brancheorganisatie voor leveranciers van levensmiddelen FNLI heeft geen mening over de onderhandelingen op zichzelf. “Daarin zijn onze leden natuurlijk vrij. Over de inhoud weten we niets, sterker, daar mogen we niets van weten. Maar de gedragscode is helder.” Eerder werd bekend dat Ahold Delhaize van grote leveranciers een lagere prijs eist, deels met terugwerkende kracht.

‘Macht van schakels dieper in keten neemt af’

De Belgische Boerenbond is bezorgd. Direct worden de voedingsmiddelenconcerns geraakt, aldus een woordvoerder, maar uiteindelijk zullen die weer hun leveranciers aanspreken. Naarmate je dieper afzakt in de keten neemt immers de macht van de schakels af. De organisatie betreurt dat de eerste reflex na een fusie het aanpakken van leveranciers is.

Het algemene beeld is volgens bronnen in de voedingswereld dat Albert Heijn zijn leveranciers minder goed betaalt dan Delhaize. Delhaize is in België één van de drie grote supermarktketens, en historisch gericht op Belgisch product – ook als het een meerprijs kost. Ahold Delhaize zelf wil niet ingaan op de onderhandelingen, maar zegt wel de gedragscode te onderschrijven.

‘Aanbod dat je niet kunt weigeren’

Bij een vorig conflict over een ‘integratiebonus’, nadat Albert Heijn winkels van C1000 overnam, was de tekst in brieven aan leveranciers heel correct. Leveranciers werd formeel alleen gevraagd om een korting. Wie het niet eens is met de korting of deze niet kunnen betalen, werd gevraagd contact op te nemen met Albert Heijn. De kritiek was toen dat gezien het belang van Albert Heijn als afnemer het geen echte vraag was, maar ‘een aanbod dat je niet kunt weigeren’.

Beheer
WP Admin