AlgemeenNieuws

AH sluit deel sector uit voor open dagen

Zaandam – Albert Heijn organiseert 21 en 28 september open dagen bij zijn boeren en tuinders, maar sluit de vleessector en de scharrelbedrijven uit.

In deze sectoren wordt met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd, want ze hebben niets te verbergen en laten graag hun bedrijf zien. Maarten Rooijakkers, varkenshouder met zichtstal en voorzitter van LTO Varkenshouderij, reageert: “In de recent afgesproken CBL-inkoopvoorwaarden is opgenomen dat vanaf 1 januari 2015 25 procent van de bedrijven minimaal eens per jaar burgers de mogelijkheid moet geven om in stal te kijken. Vanaf 2020 geldt dit voor alle bedrijven. Dus dit is een opvallende zet van AH. Sterker nog, we nodigen zelf de consument uit als sector tijdens het Weekend van het Varken.”

De burger is, wat betreft dierlijke producten, tijdens de dagen alleen welkom op melkveebedrijven en legpluimveebedrijven met uitloop. Volgens een woordvoerder van AH is dat het gevolg van hygiënemaatregelen. Slachterij Plukon reageert: “Het is de keuze van AH. Als ze ook vleeskuikenbedrijven willen, willen wij dat graag faciliteren.” Jan Willem Lagerweij, voorzitter van NOP kring Leghennenhouders is verbaasd. De teleurstelling klinkt door als hij zegt: “Het is de eigen keuze en verantwoordelijkheid van AH, maar om een sector die het overgrote deel van de eieren produceert in Nederland uit te sluiten is bijzonder. Hennen in een volièresysteem is prima uit te leggen aan de consument.” Ook hij vindt het argument van AH niet steekhoudend. “Juist de hennen met uitloop zijn het gevoeligst voor insleep van ziektes.”

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin