Kwaliteitscontrole bij Agrico in Emmeloord (Fl.). Telers kunnen een hogere uitbetaling tegemoet zien, omdat het bedrijf fors meer omzet draaide. - Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Agrico boekt recordomzet en verhoogt uitbetaling aan telers

Aardappelbedrijf Agrico boekte in 2021-2022 een recordomzet van € 343 miljoen. Dat is 17% meer dan vorig boekjaar. Uitbetaling aan telers gaat omhoog.

De kosten bij Agrico stegen ook flink, met 35%. Het aardappelbedrijf moest meer betalen voor energie, verpakkingen en transport. De gestegen kosten konden deels worden doorberekend aan de afnemers, wat de omzet een extra duw omhoog gaf. Dit blijkt uit het jaarverslag van Agrico.

Agrico verhoogt uitbetaling aan telers met 20%

Door de gestegen omzet kon Agrico de uitbetaling aan de telers met bijna 20% verhogen. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen lag ruim 20% hoger dan het boekjaar ervoor. Voor consumptieaardappelen betaalde Agrico zo’n 47% meer. Ook de uitbetalingsprijzen per kilo voor biologisch pootgoed- en consumptieaardappeltelers waren flink hoger. Door phytophthora oogsten biologisch telers minder kilo’s, waardoor de financiële opbrengst per hectare tegenviel.

Boekjaar 2021-2022 liet Agrico niet onberoerd, schrijft de coöperatie in het jaarverslag. Het werd getekend door economische en politieke turbulentie. Bij veel bestemmingen was het lastig om tijdig voldoende containers te vinden om de aardappelen te transporteren.

Lees ook: Agrico wil groei in vroege pootgoedafzet

Resultaten buitenlandse dochters Agrico

Desondanks was 2021-2022 financieel een goed jaar, schrijft manager finance & control Mark Kranenburg in het jaarverslag. “De effecten van de pandemie vielen uiteindelijk mee. De meeste markten trokken qua volume behoorlijk aan en er werden goede prijzen betaald. De marges vielen groter uit dan verwacht. De kosten bleven binnen budget en de inkomsten uit licentieteelt laten een gezonde groei zien van bijna 20%. Ook de resultaten van de buitenlandse dochters waren beter dan verwacht.”

Lees verder onder de grafiek

Meer omzet pootgoed

Agrico verhandelde in Nederland 6% meer pootaardappelen, ondanks dat pootgoed flink duurder was. Kranenburg: “Daardoor haalden we met pootgoed € 33 miljoen meer omzet. Het aanbod aan consumptieaardappelen nam 20% af, maar ook hier stegen de prijzen flink, waardoor € 12 miljoen meer omzet binnenkwam.

Beheer
WP Admin