Agractie betwijfelt de onderbouwing van het stikstofbeleid en pleit voor betere natuurdoelanalyses, gebiedsgerichte sturing en hervatting van vergunningen bij dalende emissies. Foto: Joris Telders AlgemeenNieuws

Agractie: betere natuurdoelanalyses rond stikstofgevoelige natuur nodig

Het Nederlandse natuur- en stikstofbeleid is gebaseerd op drijfzand, schrijft boerenorganisatie Agractie in een brief aan de ministeriele stikstofcommissie en de landbouwcommissie in de Tweede Kamer.

Agractie is vooral kritisch op de provinciale natuurdoelanalyses (NDA’s) rond stikstofgevoelige natuurgebieden, maar ook op het oordeel van de Ecologische Autoriteit hierover.

Medio 2023 oordeelde de Ecologische Autoriteit op basis van deze NDA’s dat in veel Natura 2000-gebieden natuurdoelen niet gehaald worden en extra maatregelen nodig zijn. Agractie betwist echter deze (dreigende) natuurverslechtering. “We hebben twijfels waar de Ecologische Autoriteit zich op baseert, ook al omdat de uitgangspositie – de situatie in het referentiejaar – veelal niet duidelijk is”, zegt Agractie-voorzitter Alien van Zijtveld. “De situatie is te onzeker om zulke verstrekkende uitspraken te doen. We vinden de NDA’s niet goed en ‘toekomstproof’ genoeg.” Ondertussen zijn de gevolgen groot, stelt Agractie, dat onder meer verwijst naar de Greenpeace-rechtszaak van 22 januari. De organisatie roept het landbouwministerie ook op om tegen deze uitspraak in beroep te gaan en ander stikstofbeleid te voeren.

‘Vergunningverlening moet weer op gang komen’

Agractie pleit daarin onder meer voor een actualisering van de NDA’s. Ook moet de Staat volgens de organisatie rechtstreeks sturen op instandhouding van de natuur per gebied. Een andere wens is de invoering van wettelijke vastgestelde ‘significantiestroken langs stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Van Zijtveld: “Dat zijn stroken van pakweg 250 meter breed waarbij je puur kijkt naar het causale verband tussen emissie van de bron en depositie op de natuur. Dus kijken wat aantoonbaar gebeurt en geen zero-emissiezones zoals provincie Gelderland bijvoorbeeld wil. De vergunningverlening moet weer op gang komen, onder voorwaarde van een geborgde daling van emissies. Daarvan is al sprake.” Daarnaast pleit Agractie voor emissie reducerend stimuleringsbeleid binnen deze stroken. De organisatie denkt dan aan innovatie, vrijwillige opkoop, verplaatsing, extensivering en omschakeling.