11 juli 2022, trekker met protestbord 'Niet schieten a.u.b.' tijdens boerenprotest in Den Bosch, reactie op het schietincident in Heerenveen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Agent krijgt taakstraf voor schieten op Jouke tijdens boerenprotest

Agent krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor schieten op trekkerbestuurder Jouke tijdens boerenprotest in Heerenveen.

De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen (Fr.) op de jonge trekkerbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

Bij het boerenprotest tegen het stikstofbeleid langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent op 5 juli 2022 gericht op de trekker waarin de toen 16-jarige Jouke zat. De kogel raakte de jonge Fries niet, maar wel de cabine van de rijdende trekker. De kogel kwam terecht in de deurstijl.

“De verdachte heeft op korte afstand gericht op de tractorcabine geschoten”, aldus de rechtbank. “Het kan niet anders dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op overlijden van de bestuurder heeft aanvaard.”

‘Heftige gebeurtenis voor Jouke’

De rechtbank vindt dat de agent “in de hectiek een beoordelingsfout” heeft gemaakt “die vérstrekkende gevolgen heeft gehad voor Jouke en die heel anders had kunnen aflopen. Het feit dat er op hem is geschoten, is een heftige gebeurtenis voor hem geweest”.

Het Openbaar Ministerie had alleen een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. Maar die straf vond de rechtbank geen recht doen aan de gebeurtenissen. Er is ten onrechte gericht met een dienstwapen geschoten. Daarom moet ook een onvoorwaardelijke straf volgen, redeneert de rechtbank.

Verdachte stond niet in rijrichting tractor bij schieten

Jouke was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig. De verdachte, die anoniem is gebleven, evenmin. Tijdens de strafzaak verklaarde de agent in de rechtbank dat hij “in een grote hectiek” zijn vuurwapen trok. Dat deed hij omdat hij vreesde dat hijzelf of omstanders gewond zouden raken. “Ik dacht die dendert over mij heen of over een ander”, zei hij. De rechtbank ziet daar echter geen aanwijzingen voor: “De verdachte bevond zich tijdens het lossen van het schot niet in de directe rijrichting van de tractor. Ook blijkt niet dat er gevaar bestond dat Jouke op anderen zou inrijden.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. als er geen beelden waren hadden ze vol gehouden dat de trekker op de politie inreed en hadden linkse politici dat blijven gebruiken om boeren te framen

  2. Van rechtspraak.nl:
    “Ook een poging tot moord of een poging tot doodslag is strafbaar. Iemand heeft dan geprobeerd (met of zonder voorafgaand plan) een ander te doden, maar dat is niet gelukt.”

    Dus de agent in kwestie heeft bewust maar zonder voorafgaand plan geprobeerd om Jouke te doden en omdat dit niet gelukt is krijgt de agent een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.
    Je vraagt je af wat voor straf hij zou hebben gekregen als het de agent wel was gelukt om Jouke te doden…
    Je vraagt je ook af wat er gebeurt zou zijn als er geen video beelden van de gebeurtenis zouden zijn gemaakt. Zou Jouke dan zijn veroordeeld tot poging tot moord?

Beheer
WP Admin