De afkapwaarden celgetal worden gebruikt om te bepalen of een koe drooggezet moet worden met antibiotica of dat alleen bescherming via een teatsealer volstaat. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Afkapwaarden bij droogzetten ter discussie

Hogere celgetalwaarden zijn mogelijk een aanleiding voor een aanpassing bij selectief droogzetten.

Op dit moment werkt Royal GD een stuk uit dat uitleg moet geven aan veehouders of de afkapwaarden celgetal, die ze gebruiken in hun afweging om koeien met of zonder antibiotica droog te zetten, veranderen (selectief droogzetten). De afkapwaarden zijn nu 150.000 cellen per milliliter voor vaarzen en 50.000 voor koeien.

Nieuw, internationaal referentiemateriaal

De reden dat de GD dit stuk uitwerkt is dat Qlip in Nederland per 1 januari 2022 haar meetapparatuur voor het bepalen van het celgetal gaat kalibreren met nieuw, internationaal referentiemateriaal. Dat heeft tot gevolg dat de tankcelgetallen, maar ook de individuele celgetallen van koeien met circa 12 % stijgen.

Twee opties

In het kader van uiergezondheid en antibioticagebruik liggen er nu twee opties. Of de afkapwaarden blijven gelijk aan de bovengenoemde waarden, of de afkapwaarden worden aangepast met ongeveer 12%. De GD denkt hier volgende week uitsluitsel over te kunnen geven en zal tegelijkertijd de gemaakte keuze onderbouwen.

Normen in KoeData

ZuivelNL heeft al aangegeven dat de normen in KoeData, onderdeel van KoeMonitor, aangepast worden aan het hogere celgetal. De norm voor de maximale score op tankmelkcelgetal gaat vanaf 1 januari 2022 van 290.000 cellen per milliliter naar 325.000 cellen. De norm voor het percentage nieuwe uierinfecties wordt 13,4 procent, waar dat nu nog op 12,5 procent ligt.

Meer artikelen over uiergezondheid lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin