Stal met kalkoenen. Vanaf 1 januari 2023 verkopen de meeste retailers alleen nog maar pluimveevlees dat onder het 1 ster Beter Leven-keurmerk valt. - Foto: Koos Groenewold PluimveeColumn

‘Af van gangbare kalkoen, op naar Beter Leven’

Na meer dan dertig jaar heb ik het laatste koppel ‘duurzame’ gangbare kalkoenen op mijn bedrijf zitten. Aankomende week gaan ze weg. Vanaf nu heb ik dus alleen nog maar Beter Leven-kalkoenen.

Bijna alle retailers hebben op dit moment de Beter Leven-kalkoen in het schap, behalve Albert Heijn. Hopelijk sluit die binnenkort ook aan.

Onze retailers willen snel met het pluimveevlees overschakelen naar minimaal 1 ster Beter Leven. Per 1 januari 2023 verkopen de meeste retailers alleen nog maar vlees dat onder dat keurmerk valt. Een ambitieus plan! Er liggen voor de pluimveehouder zeker kansen, maar er zullen veel hobbels overwonnen moeten worden.

Vergunning op tijd?

Ik betwijfel of die streefdatum gehaald gaat worden. Veel hangt af van de overheid die de vergunningverlening voor de benodigde ombouw vlot moet trekken. En dat mag ook niet te veel tijd kosten. Het is zo 2023. Dan zal de pluimveehouder nog een financier moeten vinden die de ombouwplannen goedkeurt. De kosten voor ombouw moeten in een korte tijd terugverdiend worden, omdat de kans groot is dat er weer nieuwe eisen aan het systeem gesteld zullen worden.

Torenhoge bouwkosten

Dan rijzen de bouwkosten op dit moment ook nog de pan uit, áls je al materiaal en manschappen kunt krijgen. De bouwmaterialen zijn nu de helft duurder dan een jaar geleden. Dan zullen de financiers ook nog een kortere looptijd hanteren voor een lening, wat de liquiditeit ook niet ten goede komt. De retail zal daardoor toch dieper in de buidel moeten tasten om de verdiensten bij de pluimveehouder op peil te houden. De retailers gaan voor hun eigen investeringen uit van een terugverdientijd van drie tot vijf jaar. Dat zou dus ook voor de pluimveehouder moeten gelden.

Overdekte uitloop verzekeren

Ook zijn er nog de zorgen van de verzekeraars over zo’n overdekte uitloop. Bij aanbouw van een overdekte uitloop kan de afstand tussen stallen kleiner worden. Dat geeft bij een brand meer risico op overslaan naar een volgende schuur. De verzekeraars zijn hier huiverig voor en zullen aanvullende eisen stellen. Al met al veel hobbels tot en met 2023 maar ik hoop toch dat een ieder er zijn weg in zal vinden.

Beheer
WP Admin