Premium
Rekenmodule Aerius wordt gebruikt om te bepalen hoe groot de stikstofdepositie van een te vergunnen bedrijf is. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘Aerius afschieten lost niet alle problemen op’

Reacties

  1. er worden voor boeren geen vergunningen meer verleend. aerius is alleen maar nodig om de uitkoop tbv grijze stikstof te faciliteren met een grote onzekerheid waarbij er geen absolute zekerheid is dat de stikstof verder afneemt in de N2000 gebieden en weer kaasje appeltje eitje voor milieuclubs. HR stelt niet dat natuurdoelen met stikstof gehaald moeten worden.

  2. De Aerius rekentool is in 2017 in werking getreden. Wanneer een PASmelder vóór 2017 een vergunning heeft gekregen waarbij Aerius niet als rekentool is gebruikt, dan kun je die PASmelder niet illegaal verklaren.

  3. Ik deel je analyse Willem. Dit lijkt een soort van nucleaire bom gooien vanuit het idee dat we dan vanuit het niets aan iets beters kunnen bouwen? Een andere motivatie kan ik zo snel niet bedacht krijgen.
    Mbt tot je laatste zin: als je maar ver genoeg van een natura2000 gebied zit dan was er best wat mogelijk beneden de drempelwaarde (zeker icm evt emissie arme stal) Het ging daarbij niet over de verhouding tot een eerdere vergunning maar om absolute niveau en dan was 100 GVE uitbreiden zeker niet onmogelijk.

  4. Als Aerius wordt afgeschoten dan is @Willem Bruil “bang dat er dan namelijk geen enkele vergunning meer verleend kan worden.” want “Er is onvoldoende zekerheid dat de ontwikkeling het Natura 2000-gebied niet significant zal aantasten.”

    Maar Willem, er wordt dan niet alleen geen enkele vergunning meer verleend maar per direct worden ook alle Natura2000 gebieden verboden voor honden want:” De huidige stikstofnorm in Nederland wordt al overschreden bij een hoeveelheid stikstof die gelijk staat aan één hondendrol per hectare per jaar.”
    Ik zou dan als rechter voor de zekerheid ook meteen een verbod instellen voor boeren (niet de beroepsgroep) en scheten van recreanten in alle Natura2000 gebieden want ja, je kunt niet met zekerheid zeggen dat dit geen invloed heeft op de bomen en plantjes hè.

  5. @willembruil
    Wat zijn de gevolgen voor de reeds afgegeven vergunningen en de nog af te geven vergunningen als deze qua gevolgen voor stikstofdepositie een beoordeling krijgen in een rekenmodel wat aantoonbaar grote onnauwkeurigheden kent en door de commissie Hordijk als niet geschikt voor vergunningverlening is neergezet??

  6. Helder Willem. Is Aerius ‘ de enige weg naar Rome’ of zijn er EU landen die wellicht betere alternatieven hanteren?

Beheer
WP Admin