Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Advies: Ctgb moet nieuwe kennis meewegen

Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen kan het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) zich niet alleen laten leiden door de toelating in een ander land. Dat stelt advocaat-generaal L. Medina in een advies aan het Europese Hof van Justitie.

De Nederlandse rechter heeft aan het Europese hof gevraagd of het Ctgb wel de vrijheid heeft om af te wijken van de richtsnoeren die golden toen een middel oorspronkelijk werd toegelaten.

Het gaat om de toelating van het middel Closer. De oorspronkelijke beoordeling van dat middel is gedaan door de Ierse toelatingsautoriteit. Ierland baseerde zich op het richtsnoer van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa van 2002.

Op basis van het Ierse besluit heeft het Ctgb in 2019 het middel in Nederland onder voorwaarden toegelaten met daarbij de restrectie dat het middel gevaarlijk is voor bijen en hommels en dat het niet gebruikt mag worden op bloeiende gewassen en andere gewassen waarop bijen en hommels actief zijn.

Bezwaar tegen toelating

Pesticide Action Network maakte bezwaar tegen de toelating, omdat er ondertussen een nieuw richtsnoer beschikbaar was (2013), waarmee het Ctgb geen rekening had gehouden.

Advocaat-generaal Medina stelt nu dat het Ctgb met dat nieuwe richtsnoer rekening had kunnen en moeten houden, gezien de Europese regelgeving. Het Ctgb had de mogelijkheid om af te wijken van de Ierse toelating, als nieuwe wetenschappelijke of technische inzichten daartoe aanleiding geven. Sterker nog: het Ctgb moet volgens het advies van Medina rekening houden met “alle relevante en betrouwbare (meest recente) wetenschappelijke en technische kennis”. Het Europese Hof zal het advies zwaar meewegen in zijn oordeel, dat later volgt.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin