Foto: ADM AkkerbouwAchtergrond

ADM overweegt verkoop fabrieken

Archer Daniels Midland (ADM) heeft het zwaar: de graanprijs staat laag en een lage olieprijs ondermijnt de afzet van bio-ethanol. Het Amerikaanse agriconcern wil daarom fors in de kosten snijden en activiteiten afstoten.

Daarbij wordt gedacht aan de verkoop van fabrieken waar uit mais mengvoer en ethanol wordt gemaakt.

ADM boekte vorig jaar een winst van 1,8 miljard dollar (€1,6 miljard), 18% minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met 17% tot omgerekend €61 miljard. De Bioproduct-divisie die uit mais bio-ethanol maakt zag de operationele winst met een half miljard dalen. De divisie die handelt en logistieke diensten verleent zag de winst met 200 miljoen dalen.

Dollar versterkt malaise

ADM heeft last van de gestegen wisselkoers van de dollar. Op de internationale graanmarkt concurreert ADM met leveranciers in Zuid-Amerika die door een zwakke munt opeens goedkopere leveranciers zijn voor afnemers in bijvoorbeeld China of het Midden-Oosten. De sterke dollar valt samen met malaise op de wereldwijde graanmarkt.

Olieprijs zet druk op ethanol

Hier zit de meeste pijn: er is zoveel graan, ook op voorraad, dat de handel moeite heeft geld te verdienen aan de aan- en verkoop op het juiste moment. Goedkope mais maakt wel dat ADM goedkoper dan ooit bio-ethanol kan maken, maar de markt voor bijmenging wordt ondermijnd door een halvering van de olieprijs in minder dan een jaar tijd.

Kostenbesparingen, verkopen fabrieken

ADM verwacht in het eerste halfjaar van 2016 geen verbetering en wil daarom 275 miljoen dollar aan kosten wegsnijden voor het einde van het jaar. Ook zegt topman Juan Luciano dat ADM mogelijk belangen in havenfaciliteiten wil verkopen en de onderneming mogelijk afscheid neemt van een deel van de maisverwerking voor de mengvoermarkt en ethanolmarkt.

ADM groot in Nederland

ADM behoort tot de grootste handelsbedrijven in graan en oliezaden wereldwijd en is ook in Nederland goed vertegenwoordigd met circa 800 werknemers. Het bedrijf ‘crusht’ in Europoort soja, heeft in Amsterdam haar Europese hoofdkantoor voor speciaalvoer en voeringrediënten. Dochterbedrijf Wild Flavors maakt in dezelfde stad natuurlijke smaakstoffen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin