AlgemeenNieuws

ADM boekt minder winst

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 267 miljoen dollar (193 miljoen euro), een fractie minder dan een jaar eerder.

Een koude winter leidde volgens ADM tussen hogere handelskosten voor graan. De omzet daalde van 21,7 miljard naar 20,7 miljard dollar (15 miljard euro).

De winst en omzet bleven achter bij ramingen van analisten. CEO Patricia Woertz kijkt met gemengde gevoelens terug op het kwartaal. “Onze agrarische dienstverlening (handel, red) leverde weer zwakke resultaten op vanwege lage marges en logistieke en aan het weer gerelateerde uitdagingen in de VS.”

ADM wil “agressieve” stappen zetten om de graanhandelsdivisie winstgevender te maken. Een kwartaal eerder was de omzet van de divisie 27 procent gedaald. Woertz merkt op dat de ethanolmarkt zich herstelt. De marges op het “crushen” van soja in Noord- en Zuid-Amerika waren goed.

Wanneer de verkoop van de Zuid-Amerikaanse kunstmestdivisie afgerond is en ook voor de cacao-activiteiten een koper is gevonden, wil ADM op zoek naar overnames die het bedrijf een betere positie bezorgen in de handel op Aziatische markten. Een eerdere overname van het Australische GrainCorp ging uiteindelijk niet door omdat de Australische minister van handel Joe Hockey geen toestemming gaf.

Hockey keurde de deal af omdat de landbouw van strategisch belang zou zijn voor Australië. In een gesprek met The Spectator zegt Hockey nu dat er meer redenen waren die later naar buiten komen. ADM maakte onlangs bekend nu een overname van de baan is in elk geval haar aandeel in het bedrijf te willen vergroten. Hockey zegt dat ADM moet laten zien dat “ADM een goede ‘corporate citizen’ kan zijn.”

In de jaren 90 kregen drie belangrijke managers gevangenisstraf vanwege het maken van illegale prijsafspraken.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen