Landbouwminister Piet Adema zegt vorige week op het podium tijdens uitreiking Agrarisch Ondernemer van het Jaar te willen sturen op doelen in plaats van middelen. Hij introduceert de term boerendiversiteit. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenCommentaar

‘Adema wil sturen op doelen in plaats van middelen en komt met term boerendiversiteit’

Oproep Agrarisch Ondernemer van het Jaar Erik Back aan minister Piet Adema; schenk vertrouwen in boeren. De landbouwminister reageert en introduceert de term boerendiversiteit.

Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023 Erik Back grijpt zijn kans. Vanaf het podium in Veenendaal roept hij minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van wie hij zojuist de prijs in ontvangst heeft genomen, op vertrouwen te schenken in boeren. “Stop met praten. Zorg dat het geld (€ 25 miljard, red.) bij boeren terechtkomt. Er is zoveel mogelijk vanuit ondernemerschap.”

Future Farm

De melkveehouder uit Lutten ontvangt de titel juist voor zijn route naar een circulair bedrijf. Op zijn bedrijf Future Farm draait een monomestvergister. CO2 wordt ingezet voor de teelt van eendenkroos, wat weer een waardevolle eiwitbron is voor zijn koeien, inclusief vleesvee.

Vijf genomineerden streden om de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Elk bedrijf vindt de toekomst in een andere richting. Een richting die past bij de plek en visie van de ondernemer. En dat kan in productie zijn, in verbreding, in een nichemarkt of biologisch teelt. Niks is fout, zolang het vizier op de toekomst staat met verduurzaming, maatschappelijke inbedding en een fatsoenlijk verdienmodel. De vijf genomineerden bewijzen dat dit laatste ook kan.

Adema over boerendiversiteit: ‘geen boer is hetzelfde’

Nu is hun route niet voor iedereen weggelegd, laat dat ook duidelijk zijn. Naar de buitenwacht zijn de ondernemers wel ambassadeurs die laten zien dat er echt wat gebeurt op de erven. Den Haag, Brussel en soms ook de provinciehuizen zouden zich erin kunnen verdiepen in plaats van rapport op brief, op nota, op beleid af te kondigen.

Adema zegt op het podium te willen sturen op doelen in plaats van middelen. Hij introduceert de term boerendiversiteit. “Geen boer is hetzelfde.” Hij wil agrarisch ondernemerschap ruimte geven. Het Landbouwakkoord kan hiertoe de aanzet zijn. Een gevleugelde uitspraak luidt: ‘blijf meepraten, anders sta je op het menu’. In de nieuwe politieke werkelijkheid is dat misschien iets om te onthouden.

Voorjaarswerk

Ondertussen draait de agrarische sector op volle toeren. Achterover leunen kan niet. Het voorjaar dringt zich op. Het is nog wel koud, nat en een beetje somber. Het landwerk schiet nog niet erg op, maar echt zorgen maakt niemand zich nog, zo blijkt uit het rondje dat Boerderij langs de velden maakte. Het voorjaar is een van de mooiste periodes in de landbouw. Gewassen worden gezaaid, koeien gaan in de wei. Die momenten pakt niemand af. Probeer ook hier van te genieten.

Lees ook: Voorjaar, eindelijk aan de slag

Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.

Reacties

  1. Oké, oké, perspectief, toekomst, allemaal waar maar ik vind het wel winst als minister Adema oog heeft voor boerendiversiteit. Dan heeft hij wat mij betreft een belangrijk kernpunt van het boer zijn begrepen. En dat terwijl de rest van het beleid veel eenvormigheid voorschrijft.

Beheer
WP Admin