Melkveehouder Erik Back uit Lutten is donderdag 30 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Melkveehouder Erik Back Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Melkveehouder Erik Back uit Lutten is donderdag 30 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023. Back ontving de prestigieuze prijs uit handen van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aan de prijs is een cheque verbonden van € 12.500.

De prijs werd voor de 27e keer uitgereikt. Melkveehouder Erik Back volgt vegan akkerbouwer Joost van Strien uit Ens op. Backs bedrijf Future Farm telt 150 melkkoeien. Hij werkt aan een eigen vleesmerk. Een mestvergister op zijn erf levert gas aan 350 huishoudens.

De jury onder leiding van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak koos Back uit vijf genomineerden. De jurybezoeken vonden in februari plaats. ‘Vijf topondernemers’, aldus kwalificeert Van der Tak de kandidaten. ‘Ieder bedrijf heeft een eigen verhaal. De ambitie, passie en ook volharding spat er vanaf. Ieder is op zijn manier ambassadeur van ondernemerschap in de land- en tuinbouw. Dat maakt het mooi, en tegelijkertijd moeilijk om een winnaar te kiezen.’

Juryrapport

De jury omschrijft Erik Back niet als een man die wacht. Hij begint, en komt ergens terecht. Hij kent de kanalen, routes en vindt financiering. Back is een multifunctionele, zakelijk ondernemer met gevoel voor traditie en tegelijkertijd maatschappelijke trends. Hij heeft oog voor de omgeving.

Back kreeg groen licht van gemeente Hardenberg voor zijn plannen voor ontwikkeling van een circulair bedrijf in het Sallandse coulissenlandschap. In 2018 startte hij met mestvergisting. Zijn hoofd zit nog vol ideeën, zoals voor verwaarding van digestaat. Reststroom CO2stimuleert de groei van eendenkroos in een overkapte vijverkas. Het eiwitrijke kroos wordt in voer vermengd. In een nieuw ontwikkelde ronde potstal met vloerkoelsysteem mest hij de kalveren. Het vlees zet hij met een eigen merk in een eigen winkel af.

Publieksprijs

De vier andere genomineerden voor de prijs waren:

  • Hoeve Biesland in Delfgauw,
  • Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensbrug,
  • Reijnpack in Sint Philipsland, en
  • D’n Buff Waterbuffelboerderij in Boxtel.

Ondernemers John en Johanna Huiberts van Huiberts Biologische Bloembollen kregen de meeste stemmen van het publiek. Zij ontvingen de Publieksprijs met een cheque van € 2.500.

Food&Agri Start-up

Lars, Martijn en Stefan Flikweert uit Ouwerkerk zijn verkozen tot de Beste Food&Agri Start-up 2023. De verkiezing tot beste start-up is nieuw.

Flikweert Vision Technologies ontwikkelde een optische sorteermachine voor (poot)aardappelen die zichzelf via artificial intelligence verbetert. De akkerbouwers willen met de Quality Grader voedselverspilling terugdringen. Flikweert Vision Technologies ontvangt € 2.500.

De twee andere genomineerden waren Multiphase Dryers en NoPalm Ingredients.

Over de verkiezing

De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners Nationale Nederlanden, Hardeman, Rabobank en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Rabobank en Topsector Agri&Food zijn partners in de Beste Food&Agri Start-up.

Kijk voor meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars op www.agrarischondernemer.nl

Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.

Reacties

  1. Deze bedrijven deugen allemaal zo. Echt d66 en groen links. Waarom dit jaar de hoofdprijs niet gegeven aan een pas melder?

Beheer
WP Admin