Voor paarden, varkens en koeien zou de maximaal toegestane temperatuur voor veetransport 25 graden zijn, voor geschoren schapen is dit 32 graden. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema: maximale temperatuur veetransport omlaag

Landbouwminister Piet Adema wil de maximaal toegestane temperatuur voor veetransport verlagen van 35 naar maximaal 30 graden Celsius. Dat schrijft in reactie op een aangenomen motie van Partij voor de Dieren.

Adema is het met PvdD eens dat voorkomen moet worden dat dieren hittestress krijgen. Hij onderzoekt de mogelijkheid om het Europese Efsa-advies toe te passen in nieuwe beleidsregels. Daarbij wil Adema wel rekening houden met de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid van de regelgeving.

Temperatuur veetransport per diersoort

In het Efsa-advies wordt onderscheid gemaakt tussen diersoorten en acceptabele temperatuur voor veetransport. Voor paarden, varkens en koeien zou dit 25 graden zijn, voor geschoren schapen is dit 32 graden.

Adema vraagt de veehouderij en diertransportsector om voor eind januari in kaart te brengen wat de mogelijke impact zou zijn van het overnemen van deze temperatuurgrenzen, en wat dit zou betekenen in de praktijk. De NVWA voert eveneens de noodzakelijke toets uit naar uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

De regeling wordt in het voorjaar verwacht, waarna nog diverse procedures doorlopen worden. Op zijn vroegst kan de nieuwe beleidsregel in de loop van de zomer ingevoerd worden.

Reacties

    1. Gewoon alle sport met dieren even verbieden als het meer dan 25graden is

Beheer
WP Admin