AlgemeenOpinie

Adam Beck

Hoe een rit door Ontario in Canada tot snel internet op het platteland kan leiden.

Ik zit een paar weken aan de verkeerde kant van de oceaan. Gisteren ben ik van Toronto in Canada naar Niagara Falls gereden (Najekkera Fols op zijn Engels), en toen langs de Canadese kant naar Detroit, net in de Verenigde Staten. De rit ging grotendeels door Ontario. Het is niet de belangrijkste landbouwstaat van Canada, maar er is toch ook heel wat te zien, vooral akkerbouw. Aan de noordkant was de landbouw nog in winterslaap. Dat is niet zo gek, want het was daar, net als in het Amerikaanse Midwesten, de ergste winter in jaren, met veel kou en bakken sneeuw. Op de watervallen van Niagara Falls zaten grote brokken ijs, en die waren volgens de lokale mensen nog lang niet weg. In dat deel van Ontario zag ik vooral eindeloze akkers met sojastoppels, en zwarte grond waar de tarwe nog wakker moest worden. Een enkele boer was met een frees in de weer. Hoe verder naar het zuiden, hoe meer beweging. Langzaam kwamen er akkers met een groene waas, later meer met groene begroeiing, ongetwijfeld wintertarwe. En steeds meer akkers waren hun stoppels kwijt; daar staat over een poosje een nieuw gewas.

Terug naar Niagara Falls. Er staat daar een standbeeld van Adam Beck. Ik zag ook al een standbeeld van hem in Toronto. Beck was rond 1900 politicus in Ontario. Hij ontwikkelde de grote waterkrachtcentrales bij de watervallen. Die witte steenkool is nog steeds een belangrijke, groene energiebron in dat deel van Canada. Beck was ervan overtuigd dat waterkracht de economische ontwikkeling van Ontario zou stimuleren. Het ging hem daarbij niet in de eerste plaats om de steden, die hadden toen hun eigen elektriciteitsvoorziening al. Nee, het ging hem om het platteland: electricity to the country. En het lukte, want her en der ontstonden dorpjes en stadjes met nieuwe activiteiten, dankzij de nieuw aangelegde elektriciteitsvoorzieningen.

Als je daar wat beter over nadenkt, dringt zich de vergelijking op met snel internet in Nederland. Ook dat is er al in de steden, en het platteland blijft achter, waardoor de landbouw en andere zaken geremd worden in hun ontwikkeling. Als we een politicus van het formaat van Beck hadden, dan was het al lang voor elkaar. Dan was de macht van de grote kabelaars gebroken, of er was een dik pak geld geïnvesteerd in de aanleg van glasvezel. Vroeger hadden we nog mensen van dat formaat. Zoals Mansholt, die zijn eigen standbeeld heeft in Blauwestad bij Winschoten. Of bij mij in de buurt, de veenkoloniale landbouwleraar De Vrieze, met een standbeeld in Wildervank. Eigenlijk is dit een open uitnodiging aan een politicus die ook een standbeeld wil. Zorg dat er snel glasvezel komt op het platteland, en word net zo beroemd als Adam Beck.

Beheer
WP Admin