AkkerbouwOpinie

Achteraf…

Komkommers, tomaten, taugé. Wat zullen de Duitsers vandaag of morgen aanwijzen als mogelijke oorzaak van de EHEC-besmettingen?

Zolang laboratoriumuitslagen geen definitieve dader opleveren, kunnen nog vele verdachten volgen.

Natuurlijk is Spanje boos, is het verschrikkelijk dat Nederlandse groentetelers zoveel schade lijden en is de hele internationale goegemeente verbolgen over de warrige voorlichting door de Duitse ministers en deskundigen. Maar dat is allemaal achteraf. Als die Spaanse komkommers wèl de boosdoener waren geweest, was de berichtgever waarschijnlijk de hemel in geprezen. Het resultaat achteraf bepaalt de waardering of veroordeling van beslissingen in een eerder stadium.

In de krant lees ik dat onderzoekers concluderen dat de media zich in de eerste fase van de Mexicaanse griep in 2009 teveel op sleeptouw lieten nemen door verontrustende uitlatingen van deskundigen als de virologen Ab Osterhaus (Erasmus Universiteit) en Roel Coutinho (RIVM). Vooral radio en tv sloegen voortdurend een alarmerende toon aan, signalen dat het met de ernst van de griep wel meeviel werden nauwelijks opgepikt. Hoe zou de conclusie over diezelfde berichtgeving geweest zijn als duizenden Nederlanders doodgegaan waren?

Onze dochters stopten vorige herfst al hun spaargeld in een box uien omdat Sjoerd zei dat ze daar goud mee konden verdienen. Speculatie. Toen ze 30 cent per kilo konden krijgen en wilden toehappen, adviseerde Sjoerd nog even te wachten want de prijs zou nog wel verder stijgen. Natuurlijk moesten ze zelf beslissen of ze naar hem luisterden of niet. De uienprijs klapte in elkaar en ze hebben ze nog net op tijd voor 16 cent kunnen verkopen. “Een volgende keer doe ik het heel anders”, zegt Ingrid.

Als die uien inderdaad 40 cent hadden opgebracht zou Sjoerd zich op z’n borst kunnen kloppen. Nu kijkt hij beschaamd terug op het uienavontuur. Gelukkig kunnen de meiden er wel om lachen.
Ach, achteraf is iedereen wijs!

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin