Krijtstrepen op staarten is een effectieve manier om tochtige koeien waar te nemen. Dit hoort bij het Reproductive Management System (RMS) en de Amerikaanse kengetallen. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Abortion rate is achteraf bepaald kengetal

De ‘abortion rate’ is een Amerikaans kengetal dat achteraf het aantal aborterende koeien moet weergeven. Effectief is het getal niet.

De abortion rate, of het abortuspercentage is een kengetal dat een indicator is van het aantal abortussen dat in de veestapel plaatsvindt. Hoards Dairyman schrijft erover op zijn website. De abortion rate wordt berekend door het aantal koeien die niet afkalfden maar wel drachtig waren verklaard, te delen door het aantal zwangerschappen. Zo kun je achteraf bepalen welke koeien ongemerkt een abortus kregen.

Pregnancy rate

Om de effectiviteit van de vruchtbaarheid op een melkveebedrijf weer te geven, is de pregnancy rate misschien wel de beste indicator. Dit getal is gebaseerd op de afgelopen 21 dagen, en niet op basis van wat er een jaar, of nog langer terug gebeurde. De abortion rate is een achteraf bepaald getal. De vraag is wat een veehouder ermee moet, aangezien de Amerikaanse kengetallen bekend staan als snelle kengetallen. Voorstanders van Amerikaanse kengetallen gebruiken de term tussenkalftijd bijvoorbeeld weinig. Dit is namelijk ook een zogenaamd langzaam kengetal want dat wordt achteraf pas bepaald.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief vruchtbaarheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin