Foto: Koos van der Spek AlgemeenOpinie

‘ABN Amro-rapport fikse imago-opsteker’

Wat de landbouw al jaren verkondigt, dringt nu ook door tot het grote publiek doordat de mainstream media een ABN Amro-rapport over de circulaire economie omarmen.

Daarin wordt de landbouw ‘circulair van huis uit’ op 2 pagina’s halfweg het 22 pagina’s tellende rapport beschreven (pdf, 2,32 MB). Maar daarin staan wel leuke (voor de sector trouwens overbekende) cijfers. Minstens zo belangrijk is dat die vergezeld gaan van een heel goede duiding in jip-en-janneketaal.

Bij de productie van vlees, melk, eieren, granen, aardappelen, uien et cetera realiseren de Nederlandse veehouders en akkerbouwers relatief de laagste footprint ter wereld. ‘We’ produceren per hectare land of per dier veel meer dan in andere landen, en dat met een lagere input van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en voer dan waar ook. Daarbovenop is de voedselverspilling erg klein door hergebruik van restproducten uit de voedingsindustrie. Dit alles is door het hoge kennisniveau en vakmanschap van de ondernemers, maar dat we strengere regels hebben rondom mest, antibiotica en andere zaken dan in andere landen telt natuurlijk ook mee.

Positieve reacties op rapport

Opvallend is de positieve respons die het rapport in de media krijgt en de reacties erop. Notoire azijnzeikers houden zich dit keer koest. Al met al een mooie opsteker voor het imago van de landbouw door slim acteren door ABN Amro met oude data.

Beheer
WP Admin