Al sinds begin 2021 daalt de melkaanvoer naar de Nederlandse zuivelfabrieken. – Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

ABN Amro: melkaanvoer in de EU blijft volgend jaar stabiel

De Europese Commissie verwacht voor volgend jaar dat de melkaanvoer in de EU stabiel blijft ten opzichte van dit jaar. Dat meldt ABN Amro in haar sectorprognose.

Wat betreft de opbrengstprijzen ziet ABN Amro een dalende tendens, maar de bank verwacht tegelijkertijd dat de zuivelprijs het komende jaar op een relatief hoog niveau blijft.

Tegenover de huidige lichte daling van de opbrengstprijzen staat dat de kosten voor veevoer, kunstmest en energie naar verwachting ook afnemen ten opzichte van hun hoogtepunt dit jaar. ABN Amro houdt wel een slag om de arm omtrent de onzekerheid van de energieprijzen. Die zijn van invloed op de kunstmestprijzen en de kosten voor de zuivelverwerkers, die als gevolg van de hogere energieprijzen andere keuzes kunnen maken.

Lagere melkaanvoer in de EU sinds begin 2021

De melkaanvoer in de EU en specifiek naar de Nederlandse zuivelfabrieken daalt sinds begin vorig jaar. Voor heel 2021 liep de aanvoer in Nederland met 2,7% terug en in de eerste helft van 2022 daalde de productie met nog eens 1%. Afgelopen zomer kwam daar verandering in en steeg de melkaanvoer weer.

Ook in andere belangrijke zuivellanden, zoals Nieuw-Zeeland, lag de productie lager. De droogte is de belangrijkste reden dat de productie in heel Europa daalde. Volgens de bank nam vooral de productie van melkpoeders voor de export af.

Tegen een dalende aanvoer stond ook een dalende afzet, meldt de bank. De zuivelverkoop nam in 2022 af in de Nederlandse supermarkten, vooral door een correctie voor de hoge verkopen tijdens de coronajaren.

De volumes van plantaardige zuivelproducten namen ook af, maar minder hard dan die van de reguliere zuivel. Al geruime tijd wisselen consumenten dierlijke zuivel in voor plantaardige alternatieven. ABN Amro verwacht dat deze trend doorzet.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. In frankrijk stoppen nog veel melkveehouders. Doordat melkveehouders steeds meer land in gebruik hebben is het ook mogelijk om als akkerbouwer de kost te verdienen.

Beheer
WP Admin