Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Aardappelverwerkers verspillen slechts 3,4%

De aardappelverwerkende industrie verspilt slechts 3,4% van de aardappelen. De vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (VAVI) en de stichting ‘Samen tegen voedselvoorspelling’ lieten dit uitzoeken door Wageningen University & Research.

In de verwerking van aardappel naar diepvriesproducten wordt 96,6% van de aardappel voedsel of veevoer. In totaal verwerkt de sector jaarlijks 4 miljoen ton aardappelen tot diepvriesproducten. Voornamelijk frites voor klanten in foodservice, quick servicerestaurants en retail. Een ander deel van de aardappelen wordt verwerkt tot rösti, koelverse aardappelproducten en gedroogde aardappelvlokken.

De reststromen van deze verwerking, zoals aardappelstoomschillen, eindigen vaak in veevoer of als technische hulpstof in biobased materialen.

Reductie in verspilling gerealiseerd

In 2022 verspilt de sector 3,4% van de verwerkte aardappelen. Dit percentage vertegenwoordigt het totale gewicht aan aardappelen en ingrediënten verwerkt tot diepvriesproducten. Onder verspilling vallen de reststromen die de sector vergist, composteert, stort, verbrandt of op een andere manier loost. In 2020 verspilde de sector nog 3,6% van de verwerkte aardappelen. De sector concludeert dat er binnen 2 jaar een reductie van 5,5% in verspilling is gerealiseerd.

Volgens de rapportage is de verspilling in de koelverse aardappelverwerking nog lager. Van de koelverse aardappelproducten die niet tot een levensmiddel of bijproduct worden verwerkt, verwerkt de sector 100% tot veevoer. Hierdoor blijven deze aardappelen binnen de voedselketen. De voedselverspilling in de koelverse aardappelverwerking bedraagt daardoor slechts 0,1% van de totale instroom.

Schil- en sorteerproces verder optimaliseren

De sector ziet mogelijkheden om de verspilling nog verder terug te dringen door het schil- en sorteerproces nog verder te optimaliseren. Een betere behandeling van nevenstromen kan een groter gedeelte van die stroom geschikt maken voor verwerking tot veevoer.

Agristo, Aviko, Farm Frites, Lamb Weston, McCain en Peka Kroef, die samen goed zijn voor 95% van de Nederlandse markt, rapporteerden zelf over hun verwerking. Wageningen Universiteit heeft de gegevens geanalyseerd.

Lees ook: Industrie verwerkt minder Nederlandse aardappelen

Beheer
WP Admin