Aardappelen op de band bij aardappelverwerker Aviko in Steenderen. - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Aardappelverwerkers plussen iets in januari

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in januari weer iets geplust. De productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten steeg in januari 2023 naar 360.700 ton.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. Sinds oktober 2019 was de verwerking in een maand niet meer zo hoog.

Na de coronajaren trekt de verwerking weer aan door de wereldwijd goede vraag naar frites. Daarbij is in de cijfers terug te zien dat de aardappelverwerkers extra en verbeterde lijnen in gebruik namen. Ook wordt de verhouding tussen aardappelen die de fabrieken binnenkrijgen en wat er gemiddeld uitgaat groter. De aardappelverwerkers halen steeds meer producten uit de aardappelen. Dat is voor de hele keten een goed teken.

Dit seizoen zijn 1,43 miljoen ton Nederlandse aardappelen verwerkt van de 2,31 miljoen ton totaal verwerkte aardappelen van juli 2022 tot en met januari 2023. Ruim 60% van alle aardappelen komen dit seizoen uit Nederland.

Weinig importaardappelen

Het aandeel importaardappelen in januari is opvallend. Slechts zo’n 21% van de grondstof is afkomstig uit het buitenland. Dat komt ook omdat dit seizoen de opbrengsten in de meeste Nederlandse regio’s beter waren dan in Duitsland, België en Frankrijk.

Ter vergelijking, in december was het percentage importaardappelen nog zo’n 46%. In absolute tonnen zijn in januari 77.300 ton importaardappelen verwerkt. Dat is niet veel vergeleken met de gemiddelde hoeveelheid importaardappelen die het huidige verwerkingsseizoen is verwerkt: 133.980 ton van juli 2022 tot en met december 2022.

Beheer
WP Admin