Prijzen van €1,40 tot €1,60 voor Doré en €1,10 tot €1,20 per kilo Frieslander, daarmee is de eerste aardappelveiling van Alvantho dit seizoen met ongekend hoge prijzen van start gegaan. Het is de verwachting dat de vraag naar de vroege tafelaardappelen goed blijft. De oude oogst aan tafelaardappelen is vrijwel geruimd. De markt is daarmee leeg voor de start van het nieuwe seizoen. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Aardappelveiling start met ongekend hoge prijzen

Prijzen van €1,40 tot €1,60 voor Doré en €1,10 tot €1,20 per kilo Frieslander, daarmee is de eerste aardappelveiling van Alvantho dit seizoen met ongekend hoge prijzen van start gegaan. Het is de verwachting dat de vraag naar de vroege tafelaardappelen goed blijft. De oude oogst aan tafelaardappelen is vrijwel geruimd. De markt is daarmee leeg voor de start van het nieuwe seizoen.

Alvantho-directeur David Hage merkt op dat de laatste weken wel importaardappelen komen uit Zuid-Europa, maar dat de beschikbaarheid van deze aardappelen beperkt is. Hij rekent daarom op goede afzetmogelijkheden voor de aardappelveiling op Tholen. “We hopen dan ook dat onze telers de komende weken dagelijks naar het land kunnen om de Alvantho’s te oogsten”, aldus Hage.

Neerslag beperkt aanvoermogelijkheden

Het nieuwe seizoen op de aardappelveiling ging dinsdag bij Alvantho van start met een aanvoer van 38 ton. Dat is een beetje weinig voor een eerste veiling, maar dat heeft dan ook alles met het weer te maken. Maandag viel er in de regio rond de veiling in het Zeeuwse Sint-Annaland 15 millimeter neerslag en dat beperkte de aanvoermogelijkheden. Vooruitlopend hadden telers op zaterdag al wel wat gerooid, zodat de eerste veiling niet zonder aardappelen kwam te zitten.

Op het eiland Tholen gingen op 6 maart de eerste aardappelen in de grond en tien dagen later volgde nog een aantal percelen. De vele neerslag hinderde de teelt zodanig dat er weinig aardappelen onder plastic kon worden gelegd. De meeste vroege en middenvroege aardappelen konden pas eind april de grond in en dat was al weer te laat om de teelt te vervroegen met plastic. Vervolgens was het weer veel te nat en kon een belangrijk deel van de aardappelen pas in juni worden gepoot.

Veildatum opgeschoven

Kortom, de vele regen heeft het poten van de vroege aardappelen flink belemmerd. Aardappelen die al wel in de grond zaten, groeiden onder invloed van relatief hoge temperaturen goed. Op de vroegste percelen dacht men op 27 mei te beginnen met rooien. Maar dat was buiten de fikse buien van 24 en 25 mei gerekend. In plaats van oogsten, moest men alle zeilen bijzetten om het water van het land te krijgen. Het resultaat daarvan was dat de eerste veildatum veertien dagen moest opschuiven.

Dinsdag 11 juni was het dan zo ver. Eindelijk de eerste aardappelen voor de klok. Dat is toch nog wel eerder dan vorig jaar, toen de klok op 20 juni voor het eerst aan het werk werd gezet. In 2022 begon de veiling een week eerder dan nu. In de afgelopen tien jaar begon de veiling meestal tussen 6 en 9 juni.

Beheer
WP Admin