<em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwOpinie

Aardappelseizoen van start

Het eerste kistje van ‘Alles van Tholen’ is geveild. Daarmee is het nieuwe aardappelseizoen in Nederland op de veiling van Alvantho van start gegaan.

De opening van het veilseizoen voor aardappelen kent weinig poespas. Er is wat meer belangstelling van telers en pers en het eerste kistje wordt geveild voor een goed doel. Verder levert de opmaat van het aardappeljaar echter weinig reuring op in vergelijking met het eerste vaatje van de Hollandse nieuwe (haring) en de Nationale opening van het Aspergeseizoen.

Hogere prijzen

Voor de telers van de primeuraardappelen op Tholen heeft de eerste veiling van dit seizoen een goed resultaat opgeleverd. De prijzen zijn namelijk hoger dan vorig jaar. Dat terwijl er toch meer aardappelen voor de klok kwamen dan verwacht. Bovendien is de stemming voor de komende weken gewoon goed; vandaar dat het een lekkere start is.

Kans gemist

De sobere start van het veilseizoen is echter ook een gemiste kans. De extra aandacht voor een eerste veiling is een uitgelezen kans om de promotie van het nationale product een boost te geven. De campagne Power to the Pieper is weliswaar in de openingsspeech genoemd, maar weinig consumenten zullen meekrijgen dat het nieuwe seizoen voor de Nederlandse aardappel nu los is. In dat opzicht kan de aardappelsector nog wat leren van de campagnes rond de nieuwe maatjes en het witte goud.

Beheer
WP Admin