Een varkensstal van Vion in Duitsland. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Aantal varkensslachtingen EU daalt hard

Het aantal geslachte varkens in de Europese Unie (EU) nam het eerste halfjaar van 2023 met 8,9% af. De daling is daarmee groter dan in 2022.

Toen nam het aantal slachtingen volgens statistiekbureau Eurostat met 5,1% af. Over het hele jaar 2022 werden in de EU namelijk 236,8 miljoen varkens geslacht. In 2021 waren dat er 249,6 miljoen. 2021 was daarmee het laatste jaar met een toename van het aantal slachtingen. Dat waren er toen 4,3 miljoen meer dan in 2020.

Varkensstapel krimpt

In nagenoeg alle Europese landen krimpt de varkensstapel dit jaar. Alleen Griekenland noteert een toename van 3,8%. In alle andere lidstaten werden tussen januari tot juni minder varkens geslacht dan in dezelfde periode in 2022. De daling varieert van 2,0% in Zweden tot 19,1% in Denemarken. De cijfers bevestigen de verkleining van de varkensstapel die in Duitsland voor een opleving van de prijs zorgde.

De Duitse slachterijen slachtten het eerste halfjaar van 2023 maar liefst 9,2% minder varkens. Maar ook de Spaanse varkensstapel, die tot voor kort nog groeide, ontkomt niet aan de druk. Het aantal slachtingen in Spanje zakte tussen januari en juni met 8,4%.

De Franse varkensstapel krimpt ook, maar wel minder dan het Europese gemiddelde. Het aantal slachtingen in Frankrijk bedroeg in het eerste halfjaar 5,3% minder dan in dezelfde periode in 2022.

Nederland in rijtje grootste dalers

Nederland staat ook in het rijtje van grootste dalers. Met een teruggang van 13,6% over dezelfde periode, heeft ons land een vergelijkbare krimp als België (12,7%), Letland (13,2%) en Slowakije (13,2%). Daarmee zit de daling van het aantal slachtingen in deze landen ruim boven het Europees gemiddelde en gaat daar alleen de krimp in Denemarken nog overheen.

Beheer
WP Admin