Een dierenarts neemt monsters af bij kippen. – Foto: Bert Jansen PluimveeCommentaar

‘Aandacht niet laten verslappen bij pluimveegezondheid’

“Het gaat goed met de pluimveegezondheid in Nederland.” Een stellige uitspraak in een periode dat het vogelgriepvirus aan de poorten rammelt. Ze is van Robert-Jan Molenaar, hoofd pluimveedierenartsen bij Royal GD. Met monitoring en preventie lukt het ook om minder antibiotica in te zetten.

De pluimveehouderij heeft vervelende ziektes als Newcastle Disease (NCD) met een strakke vaccinatie onder controle. Andere ziektes als ILT, TRT, pasteurella, Marek en Gumboro komen nauwelijks nog voor. Hier schuilt tegelijkertijd het gevaar. Zijn we er voldoende alert op? De aandacht mag niet verslappen.

Die aandacht geldt zeker van Salmonella enteritidis bij leghennen. In Nederland overschrijden we sinds de zomer van 2023 de Europese doelstelling van 2%. De dieren worden zelf wel niet ziek, maar een besmetting rechtvaardigt een terugroepactie in de supermarkt. De reputatieschade is groot. Ook de exportpositie is in gevaar. Er is sinds maart weliswaar een vaccin op de markt, extra hygiënemaatregelen zijn ook nodig.

Bedrijfshygiëne

In de vleessector vragen enterococcen aandacht. De bacterie is hardnekkig en vergt na elke ronde een grondige reiniging en desinfectie van drinkwaterleidingen.

Hier zit meteen de angel: bedrijfshygiëne. De pluimveesector kan ten opzichte van de varkenshouderij nog wel een tandje bijzetten. Een aantal verbeterslagen ligt voor het oprapen: scheiden van schone en vuile weg, aparte bedrijfskleding, een hygiënesluis met douche. Op acht bedrijven loopt een onderzoek om de risico’s op insleep in kaart te brengen. Er hangen camera’s, óók wildcamera’s voor invloed van ongedierte. En er worden zogenoemde verklikkerstoffen ingezet. Eind dit jaar komt het advies.

En dan toch ook de vogelgriep. Begin juli dook een besmetting met H7N5 op net over de grens in Duitsland. Echte paniek is er (nog) niet. Het virus gaat niet rond bij wilde vogels. De vraag is wel of de immuniteit die in de afgelopen tijd is opgebouwd tegen de H5-virussen helpt. En ook wat de zin van de H5-vaccins straks is. De vaccins worden nu nog getest.

De pluimveehouderij heeft daar niet veel invloed op. Wel op de preventie via bedrijfshygiëne en strakke protocollen.

Beheer
WP Admin