Foto: Hans Prinsen AkkerbouwOpinie

‘Aaltjes-alarm: verplicht bemonsteren!’

Aardappelmoeheid is vanouds een van de grootste bedreigingen van de aardappelteelt. Maar keer op keer is het gelukt de aaltjes die de ziekte veroorzaken te slim af te zijn. Met vereende krachten en strenge maatregelen. Daarmee is de bestrijding van AM ook een van de succesverhalen van de Nederlandse aardappelsector.

Er is opnieuw een serieuze dreiging. In zetmeelaardappelen zijn nieuwe, virulente varianten van de cystenaaltjes door de resistentie heen gebroken. In 2 jaar tijd is er een spectaculaire toename van het aantal zwaar besmette percelen. De kans op verspreiding is groot. Een beetje grond aan een machine of zelfs laarzen is genoeg om het aaltje een lift te bieden van het ene naar het andere bedrijf. Eenmaal gevestigd, laat het zich niet makkelijk wegjagen.

Vooral zorgen in pootgoedsector

Dit is niet alleen erg gevaarlijk voor de zetmeelsector. Vooral de pootgoedsector is bezorgd. En terecht. Gezond uitgangsmateriaal is het handelsmerk van Nederland. Er staan dus grote belangen op het spel. Daarom moeten zetmeeltelers hun verantwoordelijkheid nemen. Zolang er geen nieuwe resistente rassen zijn, moeten ze hun uiterste best doen verspreiding te voorkomen. Dat betekent in ieder geval: alle percelen waar TBM-pootgoed geteeld wordt, bemonsteren. Nu is dat nog vrijwillig, waardoor de helft niet bemonsterd wordt. Het is zaak dat risico uit te bannen, nog voor het komende seizoen.

Lees ook: Plantgezondheid achilleshiel pootgoedsector

Beheer
WP Admin