Varkenshouderij

Achtergrond

Castratie blijft hoofdpijndossier in Duitsland

In Duitsland is over 15 maanden een verbod op onverdoofde castratie van kracht. Varkenshouders en slachterijen weten nog niet hoe zij daarop moeten reageren. Een stoppersgolf onder varkenshouders dreigt.

Het maakt supermarkten niet uit welk alternatief varkenshouders kiezen als het onverdoofd castreren van beertjes vanaf 2021 niet meer mag in Duitsland. Dat bleek tijdens een symposium eerder deze week, georganiseerd door de vakbladen Top Agrar en SUS. Nina Blankenhagen, verantwoordelijk voor duurzaamheidszaken bij supermarktketen Rewe, verklaarde tijdens de bijeenkomst dat voor hen ieder alternatief voor onverdoofde castratie akkoord is, mits dit erkend is. Ook stelt Rewe geen maximum aan het aantal dieren dat bijvoorbeeld niet is gecastreerd, of juist verdoofd is gecastreerd. Blankenhagen: “We kopen het vlees van alle mannelijke dieren. Onze klanten zijn er niet mee bezig hoe een varken wordt gecastreerd. Voor hen is belangrijk dat het vlees van goede kwaliteit is en lekker smaakt.”

Productkwaliteit is het belangrijkst

Hetzelfde uitgangspunt hanteert Aldi. Manager Maxi Thinius van Aldi Nord zegt dat voor hen de productkwaliteit op nummer 1 staat bij de inkoop. Daarna tellen de specificaties. Op de derde plaats tenslotte staat de wijze van castreren. De supermarkten riepen op te stoppen met experimenteren, maar juist volop beren, of verdoofd gecastreerde of tegen berengeur gevaccineerde dieren te leveren.

Lastig voor slachterijen

Voor de slachterijen ligt het stoppen met onverdoofd castreren veel lastiger, zo bleek tijdens dit symposium. De drie alternatieven, immunocastratie, beren mesten of verdoofd castreren, resulteren elk in een ander type varken met een eigen vleeskwaliteit. Tweede bezwaar is dat supermarkten maar een deel van het varkenskarkas afnemen. Als die hammen bestellen van een ongecastreerd dier, weten de vleesverwerkers dikwijls niet waar ze met de rest van het karkas heen moeten. Het zou geen probleem zijn als de slachterijen halve varkens aan de supermarkten leveren, die ze dan zelf uitbenen en verkopen. De praktijk is dat een varken in veel meer dan honderd deelstukken wordt verwerkt.

Veel onzekerheid

Veel varkenshouders in Duitsland weten, 15 maanden voor het verbod op onverdoofd castreren ingaat, nog niet welk alternatief zij moeten kiezen. Het Bundesverband Rind und Schwein (BRS) vreest zodoende dat vooral veel kleine zeugenbedrijven voor 2021 stoppen als er geen zekerheid is over de afzet van de mannelijke dieren. Het BRS roept op voor het voortbestaan van iedere Duitse zeugenhouder te vechten. Voorlopers onder de varkenshouders pleiten voor een ketenovereenkomst waarin afnemers garanderen zonder morren en zonder voorwaarden alle mannelijke dieren af te nemen, ongeacht hoe, en of, deze zijn gecastreerd.

Bron: Top Agrar

Of registreer je om te kunnen reageren.