Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Ammoniakuitstoot in veenweide kan simpel 22% lager

Melkveehouders in het Westelijk veenweidegebied kunnen vrij simpel 22% van hun ammoniak- en zo ook hun stikstofuitstoot verminderen.

Dat blijkt uit het programma Proeftuin Veenweiden. Het resultaat werd onder meer bereikt door het verdunnen van mest met water en het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het voer.

10 pilotbedrijven

Het programma Proeftuin Veenweiden is 3 jaar geleden opgezet door LTO Noord in samenwerking met het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld. In het programma werkten 10 pilotbedrijven met onderzoekers en begeleiders aan ammoniakreducerende maatregelen. Daaromheen leerden 100 boeren in ontwikkelteams van de experimenten bij de pilotboeren.

Tot 55% ammoniakreductie

De gemiddelde ammoniakreductie bij de pilotbedrijven is 22% in 3 jaar. Er waren echter uitschieters tot 55%. Eén van de effectiefste maatregelen is het verdunnen van mest met water. Ook het tijdstip van bemesten bleek een positief effect te hebben; bijvoorbeeld als het regent en de zon niet schijnt. Daarnaast is nog 10% ammoniakreductie haalbaar met een ander voerrantsoen; minder krachtvoer en ruw eiwit en meer weidegang.

Lees verder onder de video

Hogere grasopbrengst

De maatregelen leiden niet alleen tot verminderde ammoniakuitstoot. Mest verdunnen geeft ook door de betere benutting van stikstof een hogere grasopbrengst, zo blijkt uit een van de experimenten in de Proeftuin.

Zuid-Hollands gedeputeerde Adri Bom-Lemstra noemt de resultaten hoopgevend. “Door de actualiteiten rondom stikstof ontstaat al snel de roep om vermindering van boerenbedrijven. Deze resultaten laten zien dat we ook veel kunnen bereiken door andere bedrijfsvoering. Dat vraagt om lef en ik ben blij dat deze 10 boeren dat hebben gehad. Ik hoop dat de sector deze aanpak breed gaat omarmen.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • koestal

  De mesttank klaar zetten voordat er een regenbui komt,hou de radar in de gaten.

 • desamenwerking

  verdunnen van de mest is niet nieuw, veel boeren deden het al bij het sleepslangbemesten. nu wordt het alleen verplicht. na de eerste snede bemesten direct de mestput vol laten lopen met water. zou het mooist zijn. alleen de regelgeving wil graag controleren bij water toevoegen bij moment van uitrijden. hopelijk dat de EC meter daar in gaat helpen.

 • desamenwerking

  stikstoot depositie in de nieuwkoopse plassen is gestegen met 35% in 2018. waar kan dat door komen? zou een droog jaar extra veen oxidatie geven? of komt het doordat de vliegroutes van schiphol zijn omgelegd in dat jaar?

 • hmeindertsma

  Door water in de mest mengen met uitrijden geeft een minder netjes resultaat op het land met de sleepvoet. (eigen ervaring) Wat veel mooier zou werken is het zelfde water of nog wat hoger percentage net achter de uitloop van de sleepvoet op de mest sproeien. Dan spoelt het echt in. (Slootsmid is hier mee bezig geweest). Je krijgt dan twee compartimenten tank wat veel goedkoper te borgen is met twee potmeters etc, dan zo dure EC meter of nir sensor

 • farmerbn

  Jullie in Nederland zijn wel erg bezig met de controleerbaarheid. Dat is helemaal niet nodig. Stel als landbouw dat als alles controleerbaar moet zijn, er ook zwarte dozen verplicht moeten zijn op auto's om te voorkomen dat ze te snel rijden.

 • Soms

  Helemaal gelijk in Farmerbn. Overheid is apathisch bezig om alles controleerbaar te maken en heeft kennelijk nog minder vertrouwen in de landbouw dan de landbouw in de overheid. Jammer, want emissie remmende maatregelen gaan vaak hand in hand met economisch voordeel voor de boer. Veelal is het ook makkelijk toepasbaar zoals blijkt bij de pilotbedrijven. De meeste boeren wíllen ook graag innovatieve technieken toepassen, maar als het te dwingend wordt opgelegd d.m.v. dure meetapparatuur of overdreven regels, haken ze net zo hard weer af.

 • koestal

  vertel dat de Tweede Kamer !

 • pinkeltje

  Over zwarte dozen in auto's is ook al meer dan eens gesproken maar dat blijkt i.vm. privacy etc nog een brug te ver. Hoewel er inmiddels zoveel camera's staan dat je achteraf vrijwel volledig bent te volgen. En dan hebben we natuurlijk nog de traject controles...

 • Kelholt

  Drie jaar onderzoek met 10 pilotbedrijven met onderzoekers en begeleiders en dan is de conclusie: 'Eén van de effectiefste maatregelen is het verdunnen van mest met water. Ook het tijdstip van bemesten bleek een positief effect te hebben; bijvoorbeeld als het regent en de zon niet schijnt.'
  Dertig jaar geleden bemestte iedereen al zo effectief met de ketsplaat. Maar ja, we moesten zonodig emissie reducerend bemesten. Een maatregel die niet erg effectief is gebleken gezien het huidige stikstof' probleem'...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.