Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Arla en Fonterra verhogen melkprijs

Zuivelgiganten Arla en Fonterra hebben beide hun melkprijs verhoogd. De Denen verhogen hun melkprijs voor september met 1,3 cent naar 26,3 cent per kilo.

Fonterra heeft zijn melkprijsverwachting, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, met 2,5 cent naar boven bijgesteld op 23,5 cent per kilo melk. Beide melkprijzen gelden bij 4,4% vet en 3,2% eiwit. Met deze prijsverhoging lijken beide zuivelondernemingen het dieptepunt van de melkprijscrisis achter zich te laten.

Arla heeft zijn vetprijs met 12 cent verhoogd naar €2,76 per kilo. Voor eiwit betaalt de Deens-Zweedse zuivelonderneming €4,42 per kilo, dat is 20 cent meer ten opzichte van augustus.

Goed nieuws voor leden FrieslandCampina

Dit lijkt goed nieuws voor FrieslandCampina-leden aangezien de melkprijs van Arla voor ruim 16% meeweegt in het melkprijsmandje waarop FrieslandCampina zijn garantieprijs baseert. Maandag 29 augustus wordt de garantieprijs voor september bekendgemaakt.

Bekijk het verloop van de voorschotmelkprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

Fonterra verwacht hogere melkprijs

Fonterra verhoogt zijn melkprijsverwachting in Nieuw-Zeelandse dollars met 50 dollarcent naar $4,75 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Inclusief het verwachte dividend zou de melkprijs dit seizoen kunnen uitkomen rond de 26 eurocent. Het gaat hier om de melkprijs voor inhoudingen. De melkprijs in Nieuw-Zeeland ligt traditioneel op een lager niveau dan in Europa, onder meer vanwege een lagere kostprijs.

Arla: prijsverhoging belangrijk signaal

Åke Hantoft, coöperatievoorzitter van Arla, geeft in Deense media aan dat - hoewel de stijging nog onvoldoende is - vooral het signaal dat van de prijsverhoging uitgaat van belang is. De stijgende melkprijzen weerspiegelen een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. De markt lijkt zich stukje bij beetje te herstellen en het is volgens hem zaak om dit zo snel mogelijk door te vertalen in een hogere melkprijs voor de leden-melkveehouders.

Fonterra: vraag en aanbod meer in balans

Volgens de coöperatievoorzitter van Fonterra, John Wilson, liggen de melkprijzen wereldwijd nog steeds op een onrealistisch laag niveau, maar zijn verbeteringen zichtbaar nu vraag en aanbod meer in balans komen. Als gevolg van de lage melkprijzen is in veel belangrijke melk producerende regio’s een daling van de melkproductie zichtbaar. In Nieuw-Zeeland ligt de melkproductie tot nu toe, het seizoen is net gestart, 4% onder het niveau van vorig seizoen. Ook de melkproductie in Europa laat nu een daling zien.

Eén reactie

  • koestal

    Dit is nog veelte weinig !

Of registreer je om te kunnen reageren.