Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Franse boer zet ‘melkrechten’ op Marktplaats

Franse melkveehouders zetten de contractuele rechten die ze hebben met hun afnemer te koop op Leboncoin.fr, de Franse versie van Marktplaats.

De Franse boerenbond FRSEA waarschuwt daarbij wel dat er geen vaste prijs aan die contracten verbonden is. Het gaat alleen om de productierechten tussen een zuivelbedrijf en de melkveehouder.

'Met de rug tegen de muur'

Boerensite Agricom geeft als voorbeeld een 55-jarige boer die een contract voor de levering van 400.000 liter te koop heeft gezet. De boer staat naar eigen zeggen 'met de rug tegen de muur'. Hij wil wel verdergaan met vee, maar dan voor de vleesproductie. Zijn echtgenote wil buiten de deur gaan werken. Verder staan enkele contracten voor rond 250.000 liter op de advertentiesite.

Franse melkprijs daalt onophoudelijk

De Franse melkwereld werkt overwegend met dergelijke contracten sinds de wet op de modernisering van de landbouw uit 2010. Net als elders in Europa daalt de gemiddelde melkprijs ook in Frankrijk voortdurend. Over 2014 werd gemiddeld nog €365 per 1.000 liter betaald. Vorig jaar lag dat al op €305 per 1.000 liter. Inmiddels ligt de Franse melkprijs onder €300, met een gemiddelde van €270 tot €280 per 1.000 liter.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Voor standaardmelk van 3.8 vet en 3.36 eiwit.

  • Farmer4life2

    Ze kunnen niet meer melken... Om de verlaagde melkprijs op te vangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.