Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Celgetal VS stabiel op 200

Beltsville - Het gemiddelde celgetal van in de Verenigde Staten geproduceerde melk in 2014 ligt stabiel op 200.000 cellen per milliliter.

Dat meldt de Council on Dairy Cattle Breeding in Beltsville op basis van cijfers Dairy Herd Improvement.

In 2001 lag het gemiddelde celgetal op een maximum van gemiddeld 322.000 cellen. Daarna daalde het gestaag en de laatste drie jaar ligt het stabiel op 200.000. De staten New Mexico en Oregon spannen de kroon met gemiddeld 158.000 cellen per milliliter. In negatieve zin is Louisiana koploper met gemiddeld 409.000 cellen. De officiële grens in de Verenigde staten is 750.000 cellen per milliliter.

Schaalvergroting werkt positief

Opvallend is dat schaalvergroting positief werkt op het gemidelde celgetal. Naarmate de bedrijfven groter worden is het celgetal lager. Bedrijven met minder dan vijftig koeien komen gemiddeld uit op 242.000, terwijl bedrijven met meer dan duizend koeien gemiddeld op 185.000 cellen per milliliter uitkomen (zie grafiek onder).

In het jaar zijn juni tot en met september de maanden waarin het celgetal het hoogst is. In de wintermaanden is dat juist laag. In Nederland is het celgetal in de zomermaanden ook iets hoger dan gemiddeld.

Eén reactie

  • farmerbn

    Gewoon bijna alleen vaarzen melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.