Rundveehouderij

Nieuws 1983 x bekeken 1 reactie

Hogere runderprijzen en meer export

Brussel - De runderprijzen in de Europese Unie zijn in de voorbije maand weer gestegen, meldt rijksoverheidsdienst RVO.nl op basis van Europese gegevens. De vraag naar rundvlees is goed.

Een uitzondering op deze trend vormen de prijzen van runderen tussen de acht en twaalf maanden, in Nederland bekend als oude rosés. Bij deze dieren is sprake van sterk schommelende prijzen. De prijzen van vleeskalveren jonger dan acht maanden dalen.

Lichte stijging productie

De productie van rundvlees is in de eerste tien maanden van 2014 licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 2014. De Europese Commissie meldt dat het gaat om een stijging met 0,3 procent. Dit is het gemiddelde voor de hele sector. De productie van (vlees)kalveren daalde met 1,9 procent, terwijl de productie van koeien met 2,1 procent steeg en die van stieren weer met 2,3 daalde. De gestegen productie van rundvlees wordt met name veroorzaakt door de toegenomen afvoer van minder courant melkvee.

Export overtreft import

Tot en met november importeerde de EU 305.505 ton (karkasgewicht) rundvlees uit derde landen. Dat komt neer op een daling ten opzichte van dezelfde periode van 2013 met 1,4 procent.  Het voornaamste land van oorsprong was Brazilië, dat goed was voor 43 procent van de invoer, ofwel ruim 131.000 ton. De Europese export van rundvlees overtrof de import ruimschoots. Tenminste, voor wat betreft het volume. In de eerste elf maanden van 2014 werd ruim 508.000 ton (karkasgewicht) aan rundvlees geëxporteerd. Dat komt neer op een stijging met maar liefst 22,9 procent. Dat komt neer op 95.00 ton extra. Bijna 20 procent van het totaal, ofwel 96.500 ton, werd verkocht naar Rusland.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.