Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Russische maatregelen schaden Nieuw-Zeeland

Wellington - Nieuw-Zeeland mag als een van de weinige ontwikkelde westerse landen nog zuivel exporteren naar Rusland, maar rekent zichzelf daarmee niet rijk.

Ook de Nieuw-Zeelandse zuivel zal goedkoper verkocht moeten worden door de Russische maatregelen.

Dit meldt onder meer Hayley Moynihan, hoofd van de afdeling zuivelmarktonderzoek voor Nieuw-Zeeland en Azië bij Rabobank International. Ook andere economen zien vooral nadelen, zo melden ze in Nieuw-Zeelandse media.

Door de importverboden op Europese en Amerikaanse zuivel, zullen bedrijven in de EU en de Verenigde Staten naar andere afzetmarkten gaan zoeken voor hun product. Bovendien zullen bedrijven die dat kunnen, zo veel mogelijk overschakelen van kaasproductie naar melkpoeders, is de verwachting. Daarmee komen ze in het vaarwater van de Nieuw-Zeelandse zuivel. Die is vooral sterk in melkpoeders en verkoopt een groot deel van de productie op markten in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar zal de concurrentie dus verhevigen. Ondertussen zullen de Russen ook proberen te profiteren van het lagere prijsniveau voor zuivel op de wereldmarkt en lagere prijzen willen afdwingen voor Nieuw-Zeelandse poeders en kaas.

Ondertussen voorspelt een Canadees onderzoek dat de melkprijs in Nieuw-Zeeland weer zal stijgen van de huidige NZ $5 per kilo gecombineerd vet en eiwit naar $6,50 in het seizoen 2015-2016. Als reden daarvoor wordt het verwacht sterke herstel van de vraag vanuit China genoemd. Het rapport is echter geproduceerd vóór de verstoring van het handelsrelaties tussen het Westen en Rusland. De Canadese onderzoekers stellen ook dat de private zuivelaars Westland Milk en Tatua in 2015-2016 een betere prijs kunnen neerzetten dan Fonterra.

Laatste reacties

  • wmeulemanjr1

    Grote stallen moeten vol?

  • koestal

    wat een gesleep met zuivel,wordt het alleen maar duurder

  • koestal

    Nieuw- Zeeland heeft de boot gemist in China,probeert nu voet aan wal te krijgen in Rusland.Ach de zuivelwereld is net als een communicerend vat.

Of registreer je om te kunnen reageren.