Rundveehouderij

Nieuws 1086 x bekeken 1 reactie

Franse rundveesector vreest handelsakkoorden EU

Parijs – De invoer van grote hoeveelheden rundvlees uit de VS zal leiden tot een onhoudbare oneerlijke concurrentie voor de Europese rundvee- en vleessector.

Dat komt vooral doordat de Amerikaanse eisen voor de veehouderij lang niet zo ver gaan als die in de EU. De kans is bovendien groot dat de Europeanen dan rundvlees voorgezet krijgen van Amerikaanse dieren die zijn gevoed met transgene gewassen.
Die waarschuwing tegen de handelsonderhandelingen tussen de EU en de VS – en daarnaast ook het Zuidamerikaanse handelsblok Mercosur - komt van de Franse koepel voor de rundvee en –vleessector Interbev. De organisatie richt zich daarmee vooral tot de kandidaten voor de Europese verkiezingen die in Frankrijk pas zondag worden gehouden. ''De Amerikanen denken vooral de duurdere soorten vlees op de Europese markt kwijt te kunnen maar dat is ook precies het segment waar we ons als Fransen op richten. Als Europeanen hebben we de Amerikanen op onze beurt echt niet zo veel interessants te bieden,'' denkt voorzitter Dominique Langlois. Zijn collega Christian Le Lann van de organisatie voor de slagerijwereld voegt daar aan toe: ''Met hun aanbod kunnen de Amerikanen straks makkelijk de Europese vleesimporteurs in de verleiding brengen.''
Interbev berekent dat de VS jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 ton rundvlees op de Europese markt mogen en ook zullen brengen. Dat vertegenwoordigt dan 7 of 8 procent van de consumptie van dergelijke duurdere stukken. Vooral Frankrijk zou daardoor getroffen worden omdat dat land goed is voor één-derde van de totale rundvleesproductie in de EU.
Langlois vreest vooral oneerlijke concurrentie omdat de Amerikanen goedkoper kunnen produceren. ''Europa verscherpt voortdurend de regels rond de traceerbaarheid van vlees, zeker na het paardenvleesschandaal, daar hebben de Amerikanen geen last van.'' Daarnaast bestaat de voeding van Franse koeien voor 80 procent uit gras, iets wat volgens Interbev in de VS heel anders ligt. Daar is bijvoorbeeld het toedienen van dierenmeel toegestaan terwijl dat in de nasleep van de BSE-crisis in Europa nog steeds verboden is. De Franse organisatie stelt tevens dat de Amerikanen veel vrijer om kunnen gaan met groeihormonen en hun dieren ook vaker preventieve antibiotica kunnen geven dan hun Europese collega's. Langlois: ''Alles bij elkaar hebben ze een kostenvoordeel van zeker 30 procent. En als je dan bedenkt dat de controle op in de EU ingevoerd vlees niet verplicht is en dus ook niet stelselmatig gebeurt, dan kan je je wel voorstellen wat er allemaal bij de Europese consument op zijn bord kan komen. Als dat akkoord inderdaad wordt getekend, dan zal dat de hele Europese markt voor rundvlees naar beneden trekken met alle gevolgen voor de rundveehouderij van dien.'' Corr

Eén reactie

  • Fermer

    Alarm, vrijbrief voor het ongecontroleerd toelaten van levensmiddelen, geproduceert op in Europa verboden manieren! En waar blijven onze consumentenorganisaties? En boeren belangenbehartigers? En milieufreaks? De gezondheidsdienst? En de artsenorganisaties? Wakker dier? Dierenbeschetrming? En wij, boeren? Europa laat z'n ware gezicht weer eens zien, de grenzen open voor alles en iedereen ten faveure van de multinationals. En onze winkelketens? Het wordt toegelaten, het koopt goedkoop in en niet te veel info op de verpakking. Wil de laatste Europese boer het licht uitdoen?

Of registreer je om te kunnen reageren.