Rundveehouderij

Nieuws 1739 x bekeken 1 reactie

Fokverbod dikbil voorlopig van de baan

Baarn - De stamboeken voor Belgisch Witblauwe en Verbeterd Roodbonte runderen vragen in het plan van aanpak 'Naar meer natuurlijke geboorten' 15 tot 20 jaar de tijd om tot een verviervoudiging van natuurlijke geboorten te komen.

Tijdens een presentatie aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaven de stamboeken en LTO-vakgroep Vleesveehouderij aan te streven naar minstens 60 procent natuurlijke geboorten in 2030 voor Belgisch Witblauw en 50 procent in 2035 voor Verbeterd Roodbont. Voor Verbeterd Roodbont is meer tijd nodig omdat de populatie kleiner is. Om dit te bereiken wordt een fokprogramma ontwikkeld, waarin het fokken met dieren met gunstige bekkenmaten wordt gestimuleerd. Hiervoor start stalseizoen 2014-2015 met bekkenmetingen bij minstens 2.000 dieren om voldoende data te genereren voor fokwaardeschattingen. Om via fokkerij tot meer natuurlijke geboorten te komen zijn vier tot vijf fokgeneraties nodig voordat er structureel effect zichtbaar wordt.

Voor een fokprogramma is meer draagvlak onder veehouders, dierenartsen en andere betrokken partijen nodig. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de ervaringen uit het praktijknetwerk Natuurlijk Luxe. Daarbij moet sterk rekening gehouden worden met de financiële situatie van de sector. Volgens veehouders is er risico dat slagers voor luxe runderen uit het buitenland kiezen als de vleeskwaliteit en het rendement van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont door een gewijzigd fokbeleid afneemt. De sector heeft inmiddels al signalen dat Belgische veehandelaren grossiers en slagers benaderen voor het leveren van Belgisch rundvlees.

Eén reactie

  • floseman1

    het fokverbod hoeft niet verboden te worden ze stoppen uit zich zelf wel want er valt geen droog brood te verdienen in deze sector

Of registreer je om te kunnen reageren.