Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:11 nov 2015

Twee locaties, alle grond huiskavel

Te koop: een melkveebedrijf met 62 hectare in het Groningse Appingedam. Groeien kan zeker, maar er is grondhonger, ook in deze regio.

Foto

 • Vlakbij het fraaie stadje Appingedam staat sinds kort een melkveebedrijf met twee locaties te koop. Dit is de toegangsweg naar de hoofdlocatie. Het bedrijf ligt in een echt melkveegebied. Beperkingen in de vorm van Natura 2000-gebieden zijn er niet. Wel ligt het laatste deel van het land rond het bedrijf in een ganzenfoerage- en aardbevingsgebied. Gebouwenschade is echter nauwelijks te zien. Voorzieningen zijn dichtbij. Appingedam ligt op krap 3 kilometer afstand, de stad Groningen is ook niet ver weg (20 kilometer). Foto:

  Vlakbij het fraaie stadje Appingedam staat sinds kort een melkveebedrijf met twee locaties te koop. Dit is de toegangsweg naar de hoofdlocatie. Het bedrijf ligt in een echt melkveegebied. Beperkingen in de vorm van Natura 2000-gebieden zijn er niet. Wel ligt het laatste deel van het land rond het bedrijf in een ganzenfoerage- en aardbevingsgebied. Gebouwenschade is echter nauwelijks te zien. Voorzieningen zijn dichtbij. Appingedam ligt op krap 3 kilometer afstand, de stad Groningen is ook niet ver weg (20 kilometer). Foto:

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het bedrijf bestaat uit deze hoofdlocatie met 40 hectare land en een tweede locatie met 22 hectare land. Opvallend is dat beide kavels huiskavels zijn. De vraagprijs voor beide locaties samen is €4,2 miljoen. Beide locaties kunnen eventueel ook afzonderlijk gekocht worden. De hoofdlocatie kost dan €2,9 miljoen, de tweede locatie €1,3 miljoen.

  Het bedrijf bestaat uit deze hoofdlocatie met 40 hectare land en een tweede locatie met 22 hectare land. Opvallend is dat beide kavels huiskavels zijn. De vraagprijs voor beide locaties samen is €4,2 miljoen. Beide locaties kunnen eventueel ook afzonderlijk gekocht worden. De hoofdlocatie kost dan €2,9 miljoen, de tweede locatie €1,3 miljoen.

 • Het bouwblok van de hoofdlocatie is 2 hectare groot en is nu voor driekwart benut. Hierop staan een woonhuis, een werktuigenloods en een ligboxenstal/potstal. Die ligboxenstal is in 2008 verlengd. Dit is dat nieuwe deel.

  Het bouwblok van de hoofdlocatie is 2 hectare groot en is nu voor driekwart benut. Hierop staan een woonhuis, een werktuigenloods en een ligboxenstal/potstal. Die ligboxenstal is in 2008 verlengd. Dit is dat nieuwe deel.

 • Een overzicht in het verlengde deel van de ligboxenstal, die oorspronkelijk uit 1981 stamt. Doordat de stal verlengd werd, ging de capaciteit naar 140 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Tijdens de Boerderij-reportage liep het melkvee nog gewoon buiten.

  Een overzicht in het verlengde deel van de ligboxenstal, die oorspronkelijk uit 1981 stamt. Doordat de stal verlengd werd, ging de capaciteit naar 140 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Tijdens de Boerderij-reportage liep het melkvee nog gewoon buiten.

 • Dit is de overgang van het nieuwe naar het oude ligboxengedeelte. De hoogte van deze bijna 35 jaar oude stal valt op. Dit komt doordat het van oorsprong een oude veilinghal was. De inrichting in de stal is in de loop der jaren altijd keurig bijgehouden.

  Dit is de overgang van het nieuwe naar het oude ligboxengedeelte. De hoogte van deze bijna 35 jaar oude stal valt op. Dit komt doordat het van oorsprong een oude veilinghal was. De inrichting in de stal is in de loop der jaren altijd keurig bijgehouden.

 • De huidige eigenaar molk tot 2010 in een 2x5-melkstal. Toen maakte hij er een 2x8 van. Een klein nadeel is de vrij smalle melkput.

  De huidige eigenaar molk tot 2010 in een 2x5-melkstal. Toen maakte hij er een 2x8 van. Een klein nadeel is de vrij smalle melkput.

 • Achter de 2x8-melkstal bevindt zich een ruim opgezette potstal. Hier is plek voor 20 dieren. Voor de achterwand zijn meerdere vreetplaatsen.

  Achter de 2x8-melkstal bevindt zich een ruim opgezette potstal. Hier is plek voor 20 dieren. Voor de achterwand zijn meerdere vreetplaatsen.

 • Dit is het ruime woonhuis op de hoofdlocatie. Onder meer met zes slaapkamers, ruime woonkamer, woonkeuken en zolder. Let ook op de grote tuin.

  Dit is het ruime woonhuis op de hoofdlocatie. Onder meer met zes slaapkamers, ruime woonkamer, woonkeuken en zolder. Let ook op de grote tuin.

 • Het grote pluspunt van de hoofdlocatie is de huiskavel van 40 hectare. Alle grond ligt rond het bedrijf. Dit is goede kleigrond, prima grasland. Groeien op deze locatie is ook zeker mogelijk. Er geldt nu een milieuvergunning voor 140 melkkoeien, maar 200 dieren is een reële optie. Kopers moeten wel rekening houden met grondhonger in deze streek.

  Het grote pluspunt van de hoofdlocatie is de huiskavel van 40 hectare. Alle grond ligt rond het bedrijf. Dit is goede kleigrond, prima grasland. Groeien op deze locatie is ook zeker mogelijk. Er geldt nu een milieuvergunning voor 140 melkkoeien, maar 200 dieren is een reële optie. Kopers moeten wel rekening houden met grondhonger in deze streek.

 • Die grondhonger was ook de reden dat de huidige eigenaar nog vrij recent investeerde in deze tweede locatie, op slechts 3 kilometer afstand van de hoofdlocatie. Met 22 hectare goede grond (eveneens huiskavel) was het een aantrekkelijke investering. De bedrijfsgebouwen op dit erf zijn dan wel weer verouderd.

  Die grondhonger was ook de reden dat de huidige eigenaar nog vrij recent investeerde in deze tweede locatie, op slechts 3 kilometer afstand van de hoofdlocatie. Met 22 hectare goede grond (eveneens huiskavel) was het een aantrekkelijke investering. De bedrijfsgebouwen op dit erf zijn dan wel weer verouderd.

 • Met de extra 22 hectare van de tweede locatie komt het totaal op 62 hectare.

  Met de extra 22 hectare van de tweede locatie komt het totaal op 62 hectare.

 • Op het erf staat wel een groot woonhuis. Deze bungalow uit 1972 telt onder meer een ruime woonkamer, een keuken en vijf slaapkamers.</p>
<p>Makelaar: Havinga Agrarische Makelaardij, Briltil (Gr.). Voor meer informatie: www.havingamakelaardij.nl.

  Op het erf staat wel een groot woonhuis. Deze bungalow uit 1972 telt onder meer een ruime woonkamer, een keuken en vijf slaapkamers.

  Makelaar: Havinga Agrarische Makelaardij, Briltil (Gr.). Voor meer informatie: www.havingamakelaardij.nl.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  vrij recent nog geïnvesteerd in een tweede locatie van 22 hectare. En nu alles te koop ?

 • daldeejen

  Ooit was het onroerend goed in het noorden een stuk voordeliger dan de rest van Nederland. Is niet echt meer aan de orde!

Of registreer je om te kunnen reageren.