Redactieblog

12 reacties

‘Ware woorden van FrieslandCampina, maar niet waar’

“Je kunt beter met elkaar in gesprek gaan. Wij representeren nota bene de melkveehouderij”, zegt Sjoerd van Sprang, woordvoerder van FrieslandCampina, bozig en vol onbegrip over de felle acties bij hun hoofdkantoor op vrijdag 25 oktober.

Journaliste Sanne Schelfaut tekende de uitspraak op in het Eindhovens Dagblad.

“Dit zouden ware woorden moeten zijn, maar dat zijn ze niet”, schampert Hanna. “Die Sjoerd heeft niets begrepen van de groter wordende kloof tussen de coöperatie en de leden. FrieslandCampina wordt steeds minder gezien als onze vertegenwoordiger. En met protest kunnen ze ook niet omgaan. Een felle actie van boeren en ze gaan overstag.”

Lees ook: Boeren bij hoofdkantoor FrieslandCampina en ZuivelNL

Hallo! Slapen de bestuurders van FrieslandCampina? Tienduizenden boeren en duizenden trekkers in Den Haag en dan gaan jullie samen met LTO verder overleggen met de regering over oplossingen. In bijna alle gevallen prima, maar net nu niet. Als een boerderij in brand staat, ga je niet overleggen over nieuwe brandmelders, maar bel je de brandweer. Als de brand geblust is, komt het normale leven weer op gang.

Zonder overleg met leden

“Ze bedoelen het ongetwijfeld goed”, probeert Hanna mijn opkomende boosheid te sussen. “Er is niks mis mee dat FrieslandCampina werkt aan een oplossing van de stikstofcrisis. Dat is zelfs goed. Als ze het niet deden, zou je hun dat kwalijk nemen. Maar dat moest niet op de FrieslandCampina-manier; zonder overleg met de leden. Dan krijg je nooit een draagvlak in deze explosieve tijd.”

Plan vermindering stikstofuitstoot ingetrokken

Het ergst vind ik dat ze het niet door hebben. Dat blijkt uit de woorden van Sjoerd van Sprang, die bovendien is geschrokken van de vele boze telefoontjes die ze kregen. Van dit alles werden ze zo bang dat het plan voor vermindering van de stikstofuitstoot direct werd ingetrokken. Daarna vertrokken de actievoerders. Dat was nog voor het melken, zodat de meesten mooi op tijd thuis konden zijn.

Lees ook: Zuiveloverleg met overheid om zeep

Slappe hap. Onze coöperatie zegt bij monde van Sjoerd van Sprang dat ze de melkveehouderij representeren. Niets is nu in de praktijk minder waar.

Jammer. Voor leiding en leden.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  FC luistert te veel naar activisten en te weinig naar hun leden( eigenaren).

 • edke

  FC moet melk verwerken waar ze goed in zijn, een goede melkprijs uitbetalen en niet met de overheid in den haag bemoeien.

 • Vhouder

  zitten de hele dag in een kantoor met een stropdas aan weten niet meer wat er leeft verplicht een dag in de 2 weken mee draaien op melkveebedrijf zal goed voor ze zijn. hebben ze ook minder tijd om allerlei onzin te verzinnen en uit te kramen

 • Bennie Stevelink

  Er is inderdaad een te grote afstand tussen de coöperatie en de leden, maar invloed van Sieta Keimpema speelt ook mee. Al 11 jaar geleden heeft ze de melkstaking georganiseerd vanwege haar haat tegen coöperaties. Opvallend hierbij is, dat zij geen haat heeft tegen particuliere melkverwerkers; tegenover A-ware gedraagt de DDB zich als een kwispelend schoothondje. Dat terwijl het belang van de boer juist bij de particulier gevaar loopt en permanente actie vereist.

  De verklaring voor dit tegenstrijdige gedrag is dat coöperaties een bestuur hebben waar andere boeren inzitten dan zijzelf. De mensen achter de DDB (en deels ook de NMV) kunnen geen bestuur van anderen verdragen; dan begint het hun boven in het hoofd te koken. Een particulier heeft geen bestuur waar andere boeren inzitten. Daarom voelen ze bij de particulier niet de woede die ze tegenover de coöperaties hebben.
  Het gaat bij de DDB dus niet om het belang van de boeren maar om machtsbevrediging van een aantal voorlieden.

 • Firma Vellenga

  Het verschil is dat wij naast het bestuur van A-ware zaten naar de boerenprotestdag. Dat voelt als betrokkenheid. Bij de FC was dat gevoel helemaal weg. Ze zagen ons liever gaan dan komen. Nu al een paar jaar terug en zo te lezen zijn ze daar nog steeds zo afstandelijk bezig.

 • Zuperboer

  In Amersfoort staat een kantoortoren met waarbinnen de managementcultuur Unilever 2.0- heerst. Een slap aftreksel dus. Veel overstappers vanuit moederbedrijf Unilever en helaas een gebrek aan mensen met initiatief en inspiratie. Allereerst was daar de 'óns bunt zunig'- blunder door Cees 't Hart te laten opvolgen door zijn slippedrager Joosten. Dit was een eerste moment dat de RvC zijn stem had moeten laten horen. Muisstil, dus daar moet nu alsnog de bezem door. Verder zijn de resultaten de laatste jaren niet zoals ze behoren te zijn. Er staat een goed huis met goede merken daarin. Er is van managementtype gewisseld (direkteuren eruit en overgang naar 2 koppige direktie). Dit ging in het tempo van een coupe. Wederom geen enkele zichtbare kritiek vanuit de RvC. Je kunt managen wat je wilt, maar: "You only need the results". Die zijn beroerd en de ledenraad lijkt niet bij machte om daar op in te grijpen. De boeren die nu hun stem laten horen doen dat omdat er blijkbaar miscommunicatie is tussen hen en het bedrijf waarvan zij feitelijk de eigenaren/founders zijn. Tijd om harde conclusies te trekken en tussen bestuur/ledenraad zal de vertrouwensvraag met betrekking tot de huidige direktie gesteld dienen te worden.

 • Renate

  Interessante link:

  <>

 • farmerbn

  Als FC 1.13 euro omzet maakt per liter melk moet het toch mogelijk zijn om de boeren 40 cent te betalen? Hoe zit het met de kostenstructuur van FC?

 • cor vroege

  Ik adviseer RFC de samenwerking met natuurmonumenten,WNF, gelijk op te zeggen,je moet niet samenwerken met criminele clubs die ons ten gronde richten.,begin daar eerst is mee,WE HEBBEN MEER LAST ALS GEMAK VAN DEZE LIEDEN!!! En 24000 werknemers op dit bedrijf is niet houdbaar!!WE LIJKEN WEL EEN OVERHEIDS INSTELLING.

 • koestal

  Natuurmonumenten en WNF zijn het paard van Troje

 • koestal

  Laat WNF in Afrika de stroperij maar aanpakken,werk aan de winkel.

 • koestal

  Laat je niet suf lullen op de districtsvergaderingen!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.