Boerenblog

'Op werkbezoek in Duitsland en vee beoordelen'

3 topbedrijven in Duitsland bezoeken én een veebeoordelingswedstrijd aan elkaar praten in Geesteren. Kortom, een drukke week.

Maandagochtend 9 uur. We zijn met twee AOC-busjes onderweg naar Oost-Duitsland. Daar bezoeken onze eindejaarsstudenten op uitnodiging van Gerwin Oolman, vertegenwoordiger van ForFarmers, 3 topbedrijven in Wöbbelin, Schlieffenberg en Dragun. De studenten zijn opgetogen en hebben er zin in. Gelukkig is alles in het Nederlands, want stel je voor dat je Duits moet praten, dat is een grens te ver.

Werk zat voor Nederlandse jongeren in Duitsland, weinig animo

Voor deze jongens en meiden is er werk zat over de grens, maar de animo is nog niet groot. Twente is heilig voor veel van deze studenten. Op de heenweg brengen we nog een kort bezoek aan voormalig werkkamp Wöbbelin, onderdeel van concentratiekamp Neuengamme, om wat Duitse geschiedenis te snuiven. Na een korte nachtrust (wat een herrie en een troep kunnen 14 opgeschoten jongeren ’s nachts maken), een preek van het hotel en heel wat kilometers op de teller, lig ik dinsdagavond laat uitgeblust weer in mijn eigen bedje.

26 studenten voelen en meten vee

De volgende ochtend gaat al vroeg de wekker en bel ik met Jos Knoef en Gerrit van de Kolk, AOC-praktijkopleiders exterieur beoordelen, voor een laatste update. Vanwege een begrafenis is mijn collega niet in de gelegenheid de veebeoordelingswedstrijd aan elkaar te praten, dus mag ik direct door naar Geesteren.

'26 serieuze koppies tussen het vrouwelijk schoon; meten, voelen, goed kijken en dan punten verdelen'

26 studenten die de afgelopen maanden geoefend hebben met exterieur beoordelen tijdens praktijklessen, gaan vandaag in wedstrijdverband aan de slag. Snel even mijn lijstje afvinken:

  • koek en zopie op de picknicktafel = check
  • iedereen schone laarzen en een overall = check
  • papier/pen/houder uitgedeeld = check
  • gesponsorde prijzen en een wisselbeker staan klaar = check

Even een praatje met uitleg vooraf, een grapje in verband met de privacy, overleg over de filmopnames; wat mag wel/wat mag niet. En daar staan 26 serieuze koppies tussen het vrouwelijk schoon. Hier meten en daar voelen. Goed kijken en dan punten verdelen.

Onderwijl tel ik snel alle punten samen met Ben Knoef, zoon van ..., en stagiairs. Wat een werk: 26 studenten x 2 A4'tjes. Punten van de jury noteren, optellen/aftrekken/kwadraat/vermenigvuldigen en dan rolt er uiteindelijk een winnaar uit de bus. Achteraf bezien was een Excel-bestand best handig geweest. De twee dames die meedoen, strijken met de eer. Applaus!

Of registreer je om te kunnen reageren.