Redactieblog

22 reacties

‘Boer blijven bij melkprijs uit vorige eeuw’

“Boeren hebben geweldige prestaties geleverd”, vindt Hanna. “Wie slaagt erin het hoofd boven water te houden bij een opbrengstprijs die gelijk is aan die van ongeveer een kwarteeuw geleden? Niemand, maar de melkveehouder flikt hem dat wel.”

Hanna ruimde ons bureau op en daar vond ze een overzicht van de melkprijzen van toen wij nog niet zo lang boer waren: eind jaren tachtig. We kregen toen tegen de 80 cent uitbetaald voor de melk; omgerekend is dat ongeveer 36 eurocent. Dat is een paar cent meer dan die we vorig jaar inclusief toeslagen beurden van FrieslandCampina.

Bedrijf was kleiner, kosten waren relatief veel hoger

Toen was ons bedrijf veel kleiner. De kosten waren relatief veel hoger. We hadden echter enkele goede jaren voordat het in de negentiger jaren minder werd. Daar hebben we op ingespeeld, met als gevolg dat we vorig jaar, bij een lagere melkprijs dan we eind 1980 hadden, toch quitte speelden. En met ons veel boeren.

Schouderklopjes, niet veehouderij afzeiken

“Dat is een compliment aan alle boeren in ons land”, knikt Hanna tevreden. “Welke bedrijfstak kan zeggen dat ze zo goed hebben ingespeeld op de veranderingen? Daarvoor behoren we schouderklopjes te krijgen, in plaats van in de media afgezeken te worden.”

‘Tegenslag niet overdrijven en veehouders niet in de put praten’

Klare taal, en ook waar. Natuurlijk waren er in deze race, die nooit eindigt, ook afvallers. Dat komt voor in elke bedrijfstak. Dat zal ook zo blijven. Maar ik ben het helemaal eens met Robert Bodde, die in een dapper commentaar zegt dat het overdrijven van de slechte resultaten van de boer ook een kunst is. ‘Een lastig jaar is geen ramp’, zegt hij. Gelijk heeft hij.

Wat ik dan niet snap is dat onze BoerderijVandaag over hetzelfde onderwerp kopt: ‘Marge melkvee in de min’. Als je verder leest, blijkt het nogal mee te vallen.

‘LTO, zet prestaties landbouw eens in etalage’

Dat moeten we meer uitdragen. Boeren in de put praten helpt niet. Klagen voor de buitenwereld ook niet. Zet – en dan denk ik aan LTO – de geweldige prestaties van de landbouw eens in de etalage. Er is genoeg goeds te vertellen. Het is voorjaar. Schoffel de eigen tuin, en laat zien wat groeit en bloeit.

Een ander vertelt wel wat er verkeerd gaat.

Laatste reacties

 • driepint

  Als je op de winkel past, is het niet moeilijk om quitte te draaien en als je geinvesteerd hebt heb je afgelopen jaar een moooie min gemaakt. Is je oogst verhageld in het zuiden of verzopen in het oosten, ben je ook zomaar ettelijke tienduizenden euro's kwijt. Bottomline: Er is geen gemiddeld bedrijf, want elk bedrijf heeft zijn bijzonderheid die hem niet gemiddeld maakt.

  Als je afgelopen jaar alles hebt kunnen betalen, dan heb je het goed gedaan, maar dat wil niet per definitie zeggen dat degenen die dat niet konden een slechte ondernemer is. Het is te kort door de bocht om deze als klager weg te zetten.
  Beter stellen zowel Vergaderboer als Bodde de vraag waarom we een melkprijs van de vorige eeuw blijkbaar een goede beloning vinden voor een bedrijf die de hedendaagse risico's moet dragen.

 • farmer135

  toch zijn er veel die het bijltje er bij neergooien, ze zijn alle regels , en de
  lage verdiensten helemaal zat.

 • Jaap39

  @farmer 135 heel begrijpelijk al die stoppende veehouders. Voor een appel en een ei het hele jaar zwoegen. Blijft wel een mooi vak melkveehouder maar altijd onder de kostprijs werken houdt vanzelf op.
  Elders is met minder inspanning meer te verdienen, zo simpel is het. Laat staan dat er nog jeugd opgroeit die deze 24-7 hobby nog wil voortzetten onder het juk van de banken en regels van overheid. Het uitrookbeleid van agrarisch Nederland is in volle gang.

 • landboer


  Jaren tachtig maar tachtig cent ? hier was t toen een gulden per liter weet ik nog!

 • Bennie Stevelink

  Dat we nu met een lagere melkprijs toe kunnen is een gevolg van verhoging van de arbeidsproductiviteit: meer melk per VAK produceren.
  Dat is een normale economische ontwikkeling die zich overal in de economie voordoet. Deze ontwikkeling is de oorzaak van welvaartsstijging.

 • gjh

  klop farmer hier stoppen er ook veel mee. Ze zijn de ambtenaartjes en regeltjes en andere flauwekul helemaal zat. Triest dat er nog reacties zijn die de prijs normaal vinden. ONGELOOFLIJK.

 • Jaap39

  Klopt @gjh, die reactie van bennie stevelink bijvoorbeeld kan wel een wijze economische wetmatigheid zijn maar dat wil nog niet zeggen dat een veehouder nu en in de toekomst voor Jan l.... aan het werk zou moeten.

  Jammer dat er altijd weer heikneuters bestaan die graag onder de bedrijfseconomische kostprijs willen werken. Op de lange duur blijft dat de race to the bottom en zeker niet duurzaam.

 • oorspronkelijk

  economie
  steeds meer komt de ware toedracht aan het licht.
  Unilever Akzo Dsm zijn voorlopers duurzaam
  hierdoor een prooi voor cash aandeelhouders.
  consument meer kopen maar lager inkomen door zuinig arbeidsbeleid
  de G7 is verdeeld over klimaat beleid
  engeland en duitsland binnen de G7 meeste klimaat beleid
  wel de meeste economi9sche ontwikkeling
  wie doorbreekt de spiraal van lagere consumenten prijzen met gevolg lagere lonen Bv afschaffen overwerk uren weekend uren flex-zzp
  wij als primaire sector voelden de afgelopen 2jaren dat meer-meer een grens kent
  wordt de reductie een lichtpunt voor ecologische humane sociale landbouw

 • deB.

  Kortom, lullen over een prijs uit de vorige eeuw, is compleet zielig!!
  Ze kunnen nog geen fatsoenlijke auto rijden. En maar krom liggen bahbah

  Niemand houdt het op termijn vol, de eerste tekenen zijn daar!
  En die netjes op de winkel hebben gepast, zijn ook bijna altijd bedrijven, die er over jaren niet meer zijn!

  Doodlopende weg, daar zitten we op

  Ziekelijk beroep, dat is er van gemaakt... uitbuiting door menige partijen

 • farmerbn

  Als een leerling van een landbouwschool waar ze thuis geen boerderij hebben, de loterij wint en 1 miljoen euro te besteden heeft, vraagt waar hij een boerderij gaat kopen dan kiest hij niet voor NL. Dat zegt genoeg. Zelfs met 1 miljoen euro eigen geld kun je in NL nog niet een volwaardige boerderij runnen terwijl je in bv Frankrijk schuldenvrij dat wel kunt. NL is te duur geworden en gaat zijn boeren verliezen.

 • Maas1

  Niet alleen de Melkveehouder!!
  Boer blijven in 2017 bij een eierprijs uit 1933!!!
  Hoezo een eerlijke prijs,schaam je rupsje nooit genoeg!

 • deB.


  Helemaal wat...als je ze voor een jaren 30 prijs weg geeft...ook doodlopend

 • Attie

  Inderdaad elk bedrijf is anders..... maar een goed ondernemer versterkt zijn bedrijf, richting lage kostprijs!!

 • Gerjo-Kompier1

  Ik heb onze melkprijzen van jaren 70 en 80 eens gecorrigeerd voor de inflatie en omgerekend naar euro's van 2014. Uitkomst: gemiddeld € 0,63 per kg. Je kan zeggen dat in een generatie is de melkprijs gehalveerd. Helaas, zolang er voldoende melk bij deze lage prijzen aangevoerd wordt, zal de handel geen cent meer willen betalen.

 • veldzicht

  En dan lees ik in het agrarisch dagblad overbodige milieumaatregels kosten boer 13 cent per liter melk.Als de boer zijn land een beetje normaal kan bemesten
  ,25 % meer ,en de rest op verantwoorde manier afzet bij akkerbouwers of export
  is er totaal geen ''mestprobleem'' Maarja die linkse schreeuwers en milieuactigroepen leggen graag ieder vermeend probleempje graag is bij de boeren neer die moeten tenslotte gedecimeerd.alleen jammer dat ze totaal niet weten waar ze over lopen te kletsen.

 • deB.


  Wij laten het zo ver komen!!! Dom verdan goan voor belachelijke prijzen! En iedereen over je heen te laten zeiken.

  De boer met ballen is langzamerhand uitgestorven.

  Nee, interessant meelullen met die prietpraat van de adviseurs, coaches en al dat andere gespuis, wat alleen maar vreet, uit onze portomonne!!

 • Joost Mussche

  Het wordt tijd voor een gewoon goede belangenbehartiger. Lto naar huis sturen..dat is duidelijk. Eentje op europees niveau i.s.m. de zuivelfabrieken om zo een goede prijs af te dwingen en de productie af te stemmen op de vraag..

 • farmerbn

  ( partikuliere) melkfabrieken willen veel melk voor een kleine prijs. Overheden en dus de politiek ook. Daar valt dus geen steun te halen. Daarnaast als de boeren-melkprijs zo hoog wordt dan wordt het interessant en gaan melkfabrieken zelf melken en dan staat de boer weer zonder geld. Nee, we moeten accepteren dat we een lage prijs krijgen en zorgen dat dat genoeg oplevert om door te gaan.

 • Jaap39

  Melkfabriek zelf melken? Hoe stel je je dat voor? Denk je werkelijk dat een fabriek zelf gaat melken?

  Gewoon met zijn allen de rem erop en geld beuren.

 • farmerbn

  9.52 stelde dat een belangenbehartiger een goede prijs europees moest afsluiten. Echter een melkfabriek gaat nooit een boer een hogere melkprijs geven dan hun kostprijs als ze die melk zelf gaan produceren. Een boer krijgt dus altijd minder dan de kostprijs als melkfabrieken zelf gaan melken. Is de boerenmelkprijs structureel hoger dan zullen melkfabrieken of geldschieters koeien gaan melken maar dat zie ik niet gebeuren. Wel dat we altijd voor een lagere prijs moeten produceren.

 • Joost Mussche

  Met deze instelling gaat het zeker niet lukken @farmerbn...
  Een coöperatie melkt in feite zelf al, dat zijn toch de boeren bij elkaar.. ze moeten alleen een vuist maken om beter te kunnen onderhandelen met de retail. En om de productie te kunnen afstemmen op de vraag..
  En niet andersom, dat gaat ten koste van veel bedrijven..en vaak familiebedrijven

 • farmerbn

  Je gaat er van uit dat alle melkfabrieken cooperatief zijn maar dat is waar. Particuliere melkfabrieken zien de boerenmelkprijs als hun belangrijkste kostenpost en willen die zo laag mogelijk houden. Een cooperatie moet dan volgen omdat ze anders uit de markt gewipt worden. Maar je mag blijven dromen én het is belastingvrij (ligt wel aan het nieuwe NL cabinet of dat zo blijft).

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.