Rundveehouderij

Achtergrond 16 reacties

Wageningen: Beperk de graslandbemesting

Veengronden moeten niet meer dan een derde van de normale totale bemesting krijgen, adviseert de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.

Geef veengronden niet meer dan een derde van de normale totale bemesting en niet-veengronden maximaal twee derde. Dat is het advies van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen van Wageningen Livestock Research.

‘Door de hoge bodemtemperatuur is stikstofmineralisatie sterk verhoogd’

Wanneer de grasmat verdroogd is, kan de bemesting voor de rest van het seizoen beperkt blijven tot een kleine gift dierlijke mest. Op beregende percelen of percelen die een goede vochtvoorziening hebben, kan de bemesting op veengronden beperkt worden tot eenderde van de normale bemesting. Op niet-veengronden is dat maximaal tweederde. Door de hoge bodemtemperaturen is de stikstofmineralisatie namelijk sterk verhoogd.

Mest uitrijden op een perceel grasland in Hummelo.
Mest uitrijden op een perceel grasland in Hummelo.

Grasgroei kan tijdje op zich laten wachten

Het kan wel een paar weken duren voordat op verdorde percelen het gras weer begint te groeien. De mineralisatie op deze percelen is hoog en tegelijk is er nawerking van eerder gegeven stikstof.

Praktisch gezien betekent het dat er nauwelijks nog bemesting nodig is. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven nog mest in opslag. Vooral omdat in de laatste 2 maanden ook nauwelijks mest uitgereden is en melkkoeien vaker op stal gehouden zijn.

‘Een goede stikstofbenutting, minder ammoniakverlies en minder kans op afspoeling’

Het advies is daarom niet meer te geven dan 15 m3 mest per hectare en te wachten met toediening tot de grond voldoende vochtig is en de hergroei op gang is gekomen. Dat leidt tot een keurig werkresultaat. Met een goede stikstofbenutting, minder ammoniakverlies en minder kans op afspoeling.

Zo veel mogelijk maaien

Vooral op veen kan de mineralisatie zo hoog zijn dat er helemaal geen stikstof nodig is. Daarom is daar een bemesting van een derde van de normale bemesting voldoende en dat kan prima met alleen organische mest gevuld worden.

Als er toestemming komt om tot 15 september te mogen uitrijden, kunnen de mineralen het best benut worden door zo veel mogelijk te maaien door bijvoorbeeld zomerstalvoedering toe te passen of dit gras in te kuilen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In 1976 kwam er na de droogte veel nitraatvergiftiging voor. Het is dus oppassen met de bemesting. Het advies van Wageningen is een bevestiging van wat ik zelf al gepland had.

 • bluemink

  Daarom heeft de NMV ook gevraagd aan LNV om uitrijperiode te verlengen tot 15 oktober .

 • lammetje

  Men kan beter vragen om op grasland bovengronds in de regen uit te rijden. Werkt meteen, injecteren duurt veel langer voor dat t werkt.

 • Mfb

  Lammetje slaat de spijker op de kop. Niets beter dan met dit weer de ketsplaat weer uit de schuur halen

 • gjh

  gelul uit wageningen gewoon volle pond bemesten dan krijg je het meeste gras SIMPEL

 • koestal

  ja zeker,gelul uit Wageningen ,daar zitten de ,,echte'' boeren,maar die worden er voor betaald ,schudden van alles uit de mouw

 • koestal

  Dus steeds minder mest,dus ook steeds minder opbrengst

 • deB.

  Hier ook, volop bemesten!! Lekker laten lullen die mannetjes in de leasebakkies!
  Kan nu al zien waar we vorige week donderdag bemest hebben, gras kleurt donkergroen langs de strepen!

  Nee, ga lekker ergens anders zitten zeuren, wij werken wel door

  Mest moet volgens die mannetjes in 3 maanden tijd gedumpt worden.
  Degene die dat opvolgen zitten nu zonder gras

 • klaasmeijaard

  vreemd dat je zo iets moet lezen vanuit wageningen, hun voorgangers hebben boeren wijs gemaakt dat veel stikstof veel gras geeft (niet te verwarren met droge stof) Nu wordt een boer gemaand op de rem te trappen, nog 17 dagen om de kelder leeg te rijden voor dat de volgende winter periode begint. Ben het wel eens met Bennie Stevelink dat je op moet passen met dit herfst gras en veel stuctuur moet voeren en niet jagen anders kan het fout gaan.
  Ben ik beter dan de wageningers?, ik heb ook geen koeien maar snap wel hun probleem en hun agressie en heb ook 76 mee gemaakt als boer.

 • koestal

  geen mest,geen voer

 • kleine boer

  In 76 werd er veel meer kunstmest gestrooid en veel meer gier ipv drijfmest dat maakt verschil met nu en er werd bijna niet bij gevoerd

 • Alco

  Dit jaar is niet te vergelijken met 1976.
  Nu zijn de gronden veel armer.

 • kleine boer

  Nu niet bemest staks giga veel roest gras maar ja daar hebben ze in Wageningen nog nooit van gehoord....

 • Alco

  In 1976 zat de voorjaarsbemesting nog in de grond, toen het eindelijk in de herfst begon te regenen.
  Nu was de voorjaarbemesting al na de tweede snede verbruikt.

 • farmerbn

  Wageningen kan natuurlijk niet meer vergelijken met 1976 want die cijfertjes hebben ze allang weggegooid. Voor mij heeft Wageningen afgedaan. Boefjes die schrijven wat de (linkse) overheid wil horen.

 • deB.

  Totale gebrek aan praktische kennis!
  We hebben veel irritante last van de jongetjes Wageningen

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.