001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Boerenblog

8 reacties

‘Geen zorgen over mega biologisch pluimveebedrijf in Wehl’

In het Gelderse Wehl wil pluimveehouder Herman Kemper een mega bio-kippenfarm beginnen. Heb maar geen zorgen, het komt er toch niet.

De plannen zijn groots: 50.000 kippen op 30 hectare, met 4 vierkante meter buitenuitloop per kip. De reacties hierop verschillen nogal. Zo spreekt een enkeling over moed en durf van de jonge ondernemer, anderen zijn o zo bang voor de gevaarlijke pneumokok. De bacterie die van de omgeving van mega-pluimveestallen een no-go area zou maken. Een ander vermoedt dat haar man zijn volgende astma-aanval niet gaat overleven. De groenstroken en wandelpaden die Kemper in zijn plannen schetst, hebben haar niet kunnen overtuigen. De fractie van GemeenteBelangen Doetinchem is evenmin enthousiast. Ze is van plan om lastige vragen te stellen tijdens een informatiebijeenkomst georganiseerd door het bedrijf van Kemper, Kemperland.

‘Dit plan sterkt mij in mijn overtuiging dat biologische boeren het contact met de werkelijkheid hebben verloren’

Nu wilt u vast weten wat uw columnist van dit plan vindt? Welnu, ik vind het het meest onzalige en idiote plan dat ik sinds tijden heb gehoord. Het sterkt mij in mijn overtuiging dat biologische boeren het contact met de werkelijkheid hebben verloren. Juist vorige week kreeg een koppel kansloze pluimveehouders met uitloop, het lid op de neus van de rechtbank in Den Haag. Alle vorderingen tot schadevergoeding als gevolg van de ophokplicht zijn afgewezen. Gelukkig dat het gezonde verstand soms nog kan overwinnen. Ook de rechter was kennelijk van mening dat verstandige boeren hun kippen binnenhouden, al zei hij dat niet met zoveel woorden. Advocatenkantoor Linssen Woodrow De Ruijter, dat klinkt al als een langslepende procedure, verheugt zich inmiddels op een hoger beroep.

De kans dat een wilde eend een pluimveebedrijf met uitloop besmet met het vogelgriepvirus is niet gering. Dat weten we inmiddels. Dit risico wordt nog enigszins beperkt gehouden doordat de biologische bedrijven meestal ver uit elkaar liggen. Maar 30 hectare aaneengesloten uitloop biedt het vogelgriepvirus een niet te missen kans. In zijn bio-kippenpark zou Kemperland nog een eendenkooi kunnen inplannen, met lokeenden, om het verhaal compleet te maken.

‘30 hectare aaneengesloten uitloop biedt het vogelgriepvirus een niet te missen kans’

Wie gaat de schade betalen? Ik bedoel niet de schade voor Kemperland, maar de vervolgschade voor de hele pluimveesector. De Staat der Nederlanden in elk geval niet. Pluimveeslachterij Esbro misschien? Kemperland wil gaan bouwen onder de rook van die slachterij, hemelsbreed nog geen 2 kilometer. Ze zijn vast in hun nopjes daar bij Esbro met dit mooie initiatief.

Het komt er op neer dat de schade die gaat ontstaan door de vogelgriep – dat worden er weer vele miljoenen – door de slachterijen, de handel en de reguliere vleeskuikenhouders moet worden opgehoest. Niet het gemekker over een beetje stof of over megastallen, maar juist die discussie over wie de onvermijdelijke miljoenenschade gaat betalen zal ervoor zorgen dat dit plan voorlopig in de ijskast gaat. Misschien wel tot dat er een goed vaccin beschikbaar komt.

Laatste reacties

 • geen boer

  wederom een prima te pruimen pennenvrucht van Boerderij's beste columnist. Een duidelijke mening over een duidelijk onderwerp, vlot geschreven met een gezonde dosis humor en cynisme, zo hoort het.

 • farmerbn

  Helemaal mee eens.

 • bankivahoen

  Idd, mag van mij wel vaker schrijven.

 • Bouwhuis-Meilink

  Pardon. Boerderij's beste columnist. ?????????????

 • 9439te

  Ik vraag mij af waarom boerderij.nl een ondernemer uit duitsland een collum laat schrijven die betrekking heeft op de Nederlandse pluimveehouders. Hijheeft zich niet ingeleeft, en met de grootte van zijn eigen bedrijf zulke kritiek te leveren? Nee, niet Mijn columnist, ik zie de humor er niet van in.

 • geen boer

  de meningen lopen uiteen en dat is precies wat een column hoort te doen. Voor gezapig en veilig open-deur geneuzel over non-issues zijn voldoende andere media, en ook op boerderij.nl gaat het er soms wat al te Libelle-achtig aan toe.

 • joh.bouwhuis1

  Ben je een goede colomnist, als je telkens collega's die hun bedrijf op een andere manier runnen dan jij, in een negatief daglicht zet? Volgens mij niet

 • Tonnis

  Ik geniet altijd van de collumns van Bert.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.