Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

Agritechnica: machines steeds zelfstandiger

Dag twee van mechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover zit erop. Een trend is helder: ICT en sensortechniek maken meer en meer machines steeds ‘slimmer’.

Althans, dat zou je kunnen denken als je zo’n apparaat zonder menselijke oppas bezig ziet met taken als voer mengen en uitdoseren aan het voerhek, of als een aantal trekkers als Siamese tweelingen achter één bestuurde trekker aan rijdt. Autonoom, zo luidt de stilaan vertrouwd klinkende term. Maar ook groot, groter, grootst en breed, breder, breedst zijn gebruikelijke begrippen op een show als de Agritechnica.

Foto

 • ALLES PAST AAN OF OP DE SYN TRAC De Syn Trac heeft twee aangedreven en gestuurde assen, een Caterpillar-motor, een cvt en een cabine waar tot zes mensen in passen. Via een adapter kun je voor en achter veel delen aankoppelen en zo het voertuig multifunctioneel maken. Voorop past een fronthef of een telescopische laadarm. Achterop past een derde en vierde aangedreven as. En daarop is dan weer een extra powerpack te plaatsen, of en werktuig als een strooier. Via een zwanenhals zijn vele werktuigen te koppelen. - Foto's: Mark Pasveer

  ALLES PAST AAN OF OP DE SYN TRAC
  De Syn Trac heeft twee aangedreven en gestuurde assen, een Caterpillar-motor, een cvt en een cabine waar tot zes mensen in passen. Via een adapter kun je voor en achter veel delen aankoppelen en zo het voertuig multifunctioneel maken. Voorop past een fronthef of een telescopische laadarm. Achterop past een derde en vierde aangedreven as. En daarop is dan weer een extra powerpack te plaatsen, of en werktuig als een strooier. Via een zwanenhals zijn vele werktuigen te koppelen.
  - Foto's: Mark Pasveer

 • DIKKE HAKSELAAR VAN 920 PK  New Holland toont voor het eerst de nieuwe FR920. Met een motorvermogen van maximaal 911 pk de sterkste hakselaar die ze ooit maakten. De motor is eveneens nieuw én uit eigen huis: een FPT V20 diesel. Je zou door de typering kunnen denken dat je met een 20-cilinder van doen hebt, maar dat is net een stap te ver. Het is een V8-diesel met een inhoud van 20 liter. Het maximale vermogen bereikt hij tussen 1.600 en 1.800 motortoeren. Ook nieuw: een andere cabine-inrichting, een zwaardere achteras, en grotere achterbanden (710/60 R30). De hakselaar is leverbaar met een shredlage-alternatief. New Holland noemt dat een Dura-Shredder. Zonder voorzetstuk weegt de hakselaar 11,5 ton. - Foto: Bas van Hattum

  DIKKE HAKSELAAR VAN 920 PK
  New Holland toont voor het eerst de nieuwe FR920. Met een motorvermogen van maximaal 911 pk de sterkste hakselaar die ze ooit maakten. De motor is eveneens nieuw én uit eigen huis: een FPT V20 diesel. Je zou door de typering kunnen denken dat je met een 20-cilinder van doen hebt, maar dat is net een stap te ver. Het is een V8-diesel met een inhoud van 20 liter. Het maximale vermogen bereikt hij tussen 1.600 en 1.800 motortoeren. Ook nieuw: een andere cabine-inrichting, een zwaardere achteras, en grotere achterbanden (710/60 R30). De hakselaar is leverbaar met een shredlage-alternatief. New Holland noemt dat een Dura-Shredder. Zonder voorzetstuk weegt de hakselaar 11,5 ton.
  - Foto: Bas van Hattum

 • HARDI-BOMEN VAN 27 METER VOORTAAN DRIEDELIG De 27 meter brede Delta Force-bomen op de Hardi Navigator waren altijd tweedelig inklapbaar. Voortaan is ook driedelig inklapbaar verkrijgbaar. Volgens Hardi-importeur Homburg een verbetering, omdat tweedelig inklapbare bomen ver naar voren en achteren uitsteken. Dan moet je bij ingeklapte bomen bukken om op het platform te klimmen. De knikpunten liggen op 12 en 21 meter.

  HARDI-BOMEN VAN 27 METER VOORTAAN DRIEDELIG
  De 27 meter brede Delta Force-bomen op de Hardi Navigator waren altijd tweedelig inklapbaar. Voortaan is ook driedelig inklapbaar verkrijgbaar. Volgens Hardi-importeur Homburg een verbetering, omdat tweedelig inklapbare bomen ver naar voren en achteren uitsteken. Dan moet je bij ingeklapte bomen bukken om op het platform te klimmen. De knikpunten liggen op 12 en 21 meter.

 • HONDENGANG OF RECHTUIT Lindner verrast. De relatief kleine Oostenrijkse trekkerbouwer komt met een nieuw model: de Lintrac 110. Het is qua styling en bouwwijze een karakteristieke trekker. Hij is 110 pk sterk en heeft een ZF-variobak. De trekker kost € 99.300 tot € 116.000. Bijzonder is de (optionele) vierwielsturing. De achterwielen hebben dan een maximale stuuruitslag van 20 graden. Deze optie kost € 10.000, inclusief de benodigde remmen. Maar het verrassende zit van binnen…

  HONDENGANG OF RECHTUIT
  Lindner verrast. De relatief kleine Oostenrijkse trekkerbouwer komt met een nieuw model: de Lintrac 110. Het is qua styling en bouwwijze een karakteristieke trekker. Hij is 110 pk sterk en heeft een ZF-variobak. De trekker kost € 99.300 tot € 116.000. Bijzonder is de (optionele) vierwielsturing. De achterwielen hebben dan een maximale stuuruitslag van 20 graden. Deze optie kost € 10.000, inclusief de benodigde remmen. Maar het verrassende zit van binnen …

 • … want de Lindner rijdt vrijwel autonoom. Een gewone Huawei-tablet aan de A-stijl biedt allerlei bijzondere functies. Zo herkent de trekker - zonder chauffeur - een zwad, rijdt hij langs de vorige werkgang, of hij volgt een voorrijdende trekker. Bij deze ‘follow me’-functie kan één chauffeur twee of meer trekkers meenemen. De trekker is hiervoor uitgerust met drie camera’s. Daarmee kun je ook een vogelperspectief op de tablet weergeven. Lindner werkte de techniek uit samen met ZF, onder de noemer See, Think and Act. Wie nu zo’n nieuwe Lindner koopt, krijgt een voorbereide trekker. Is autonoom rijden straks toegelaten, dan maakt de leverancier de trekker met een update gereed. Als het aan de Oostenrijkers ligt, gebeurt dat in 2019.

  … want de Lindner rijdt vrijwel autonoom. Een gewone Huawei-tablet aan de A-stijl biedt allerlei bijzondere functies. Zo herkent de trekker - zonder chauffeur - een zwad, rijdt hij langs de vorige werkgang, of hij volgt een voorrijdende trekker. Bij deze ‘follow me’-functie kan één chauffeur twee of meer trekkers meenemen. De trekker is hiervoor uitgerust met drie camera’s. Daarmee kun je ook een vogelperspectief op de tablet weergeven. Lindner werkte de techniek uit samen met ZF, onder de noemer See, Think and Act. Wie nu zo’n nieuwe Lindner koopt, krijgt een voorbereide trekker. Is autonoom rijden straks toegelaten, dan maakt de leverancier de trekker met een update gereed. Als het aan de Oostenrijkers ligt, gebeurt dat in 2019.

 • INNOVATIEVE WIEDEG APVDe Oostenrijkse fabrikant APV komt met een innovatieve wiedeg. De veerconstructie heeft een bijzondere geometrie, waardoor over de hele veerweg van 25 centimeter de druk hetzelfde blijft. Hierdoor is het zelfs mogelijk aardappelruggen te eggen. De druk is instelbaar van 0 tot 7,5 kilo. Het prototype is 12 meter breed. Een 6 meterversie en eentje van 9 meter zitten in de pijplijn. APV heeft patent aangevraagd voor het veerprincipe.

  INNOVATIEVE WIEDEG APV
  De Oostenrijkse fabrikant APV komt met een innovatieve wiedeg. De veerconstructie heeft een bijzondere geometrie, waardoor over de hele veerweg van 25 centimeter de druk hetzelfde blijft. Hierdoor is het zelfs mogelijk aardappelruggen te eggen. De druk is instelbaar van 0 tot 7,5 kilo. Het prototype is 12 meter breed. Een 6 meterversie en eentje van 9 meter zitten in de pijplijn. APV heeft patent aangevraagd voor het veerprincipe.

 • STAPJE VERDER MET TRAXION-OPTIMALL * * * * *  Vredestein toont op de Agritechnica zijn eerste echte VF-trekkerbanden in de maten 710/75 R42, 650/65 R34 en 650/60 R34. VF staat voor ‘extreem flexibel’. Dat betekent in dit geval dat de band bij een veel lagere spanning veel mag dragen. Wie de cijfers bestudeert en het DLG-rapport bekijkt, moet concluderen dat Vredestein een stap verder gaat dan de concurrentie. Bijvoorbeeld: een 710/75 R42 plat bij 0,65 bar af tot een voetprint van 5.440 cm2. Dat zou 15 tot 25 procent meer zijn dan een concurrent. - Foto: Bas van Hattum

  STAPJE VERDER MET TRAXION-OPTIMALL
  Vredestein toont op de Agritechnica zijn eerste echte VF-trekkerbanden in de maten 710/75 R42, 650/65 R34 en 650/60 R34. VF staat voor ‘extreem flexibel’. Dat betekent in dit geval dat de band bij een veel lagere spanning veel mag dragen. Wie de cijfers bestudeert en het DLG-rapport bekijkt, moet concluderen dat Vredestein een stap verder gaat dan de concurrentie. Bijvoorbeeld: een 710/75 R42 plat bij 0,65 bar af tot een voetprint van 5.440 vierkante centimeter. Dat zou 15 tot 25% meer zijn dan bij een concurrent.
  - Foto: Bas van Hattum

 • ZELFSTANDIG NAAR HET VOERHEK  Strautmann is al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van een autonoom rijdende voermengwagen. De fabrikant bouwde het systeem op een standaard Verti Q 1702 SF Double-zelfrijder. Daar leg je dan € 150.000 voor neer. Hoofdcomponenten zijn: RTK-gps, een bumper voor op de frees, een 3D-laser en ultrasoonsensoren die de afstand tot het voerhek bewaken. Na één keer leren moet de wagen zelf kunnen uitkuilen en voeren. In 2019 is de eerste wagen praktijkrijp, denkt Strautmann.

  ZELFSTANDIG NAAR HET VOERHEK
  Strautmann is al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van een autonoom rijdende voermengwagen. De fabrikant bouwde het systeem op een standaard Verti Q 1702 SF Double-zelfrijder. Daar leg je dan € 150.000 voor neer. Hoofdcomponenten zijn: RTK-gps, een bumper voor op de frees, een 3D-laser en ultrasoonsensoren die de afstand tot het voerhek bewaken. Na één keer leren moet de wagen zelf kunnen uitkuilen en voeren. In 2019 is de eerste wagen praktijkrijp, denkt Strautmann.

 • BREED KALK STROOIEN MET BREDAL De Deense strooierfabrikant Bredal ontwikkelde een strooiunit waarmee je 30 meter breed kalk kunt strooien. Voorheen was 16 meter breed het maximum. In plaats van de strooischijven naast elkaar achterop te plaatsen, onder de uitstroomopening van de bak, zijn de strooischijven 6 meter uit elkaar gezet. Twee transportbandjes transporteren de kalk vanuit de bak richting strooischijven. Bredal noemt dit het Wide Spread System. Kunstmest strooien kan ook. De strooibreedte van KAS bedraagt met dit nieuwe systeem 48 meter.

  BREED KALK STROOIEN MET BREDAL
  De Deense strooierfabrikant Bredal ontwikkelde een strooiunit waarmee je 30 meter breed kalk kunt strooien. Voorheen was 16 meter breed het maximum. In plaats van de strooischijven naast elkaar achterop te plaatsen, onder de uitstroomopening van de bak, zijn de strooischijven 6 meter uit elkaar gezet. Twee transportbandjes transporteren de kalk vanuit de bak richting strooischijven. Bredal noemt dit het Wide Spread System. Kunstmest strooien kan ook. De strooibreedte van KAS bedraagt met dit nieuwe systeem 48 meter.

 • NOG EEN TRAPLOZE KNIKTREKKER: T9 AUTOCOMMAND Net als Case IH enkele maanden eerder met zijn Quadtrac, doet New Holland nu - niet geheel onverwacht - hetzelfde. Een traploze transmissie in de grote kniktrekker bouwen. New Holland noemt hem de T9 AutoCommand. Deze trekker is leverbaar in vijf modellen met vermogens van 430 tot 605 pk. Het zwaarste type heet T9.600 AC. Hij is niet op de stand te vinden. Daarom een foto afkomstig van New Holland. - Foto: CNH

  NOG EEN TRAPLOZE KNIKTREKKER: T9 AUTOCOMMAND
  Net als Case IH enkele maanden eerder met zijn Quadtrac, doet New Holland nu - niet geheel onverwacht - hetzelfde. Een traploze transmissie in de grote kniktrekker bouwen. New Holland noemt hem de T9 AutoCommand. Deze trekker is leverbaar in vijf modellen met vermogens van 430 tot 605 pk. Het zwaarste type heet T9.600 AC. Hij is niet op de stand te vinden. Daarom een foto afkomstig van New Holland.
  - Foto: CNH

 • STOFVRIJ VOER MENGEN Handig: Siloking bouwde een opklapbaar afdeksysteem voor op de mengkuip van zelfrijdende voermengwagens. Want droog voer dat over de transportband in de mengkuip wordt geslingerd, wil nogal eens stuiven. Je spant het zeil volledig over de mengkuip. Het kan hydraulisch openen om bijvoorbeeld water bij te vullen. Ingeklapt is de mengkuip zo’n 10 tot 15 centimeter hoger. Uitgevouwen is de mengkuip 80 centimeter hoger. Let op: de opbouw is niet bedoeld om de bakinhoud te vergroten - puur om stof tegen te gaan. Op een 25-kuubs mengbak kost de afdekking ongeveer € 10.000. Volgend jaar leverbaar op kleinere mengkuipen.

  STOFVRIJ VOER MENGEN
  Handig: Siloking bouwde een opklapbaar afdeksysteem voor op de mengkuip van zelfrijdende voermengwagens. Want droog voer dat over de transportband in de mengkuip wordt geslingerd, wil nogal eens stuiven. Je spant het zeil volledig over de mengkuip. Het kan hydraulisch openen om bijvoorbeeld water bij te vullen. Ingeklapt is de mengkuip zo’n 10 tot 15 centimeter hoger. Uitgevouwen is de mengkuip 80 centimeter hoger. Let op: de opbouw is niet bedoeld om de bakinhoud te vergroten - puur om stof tegen te gaan. Op een 25-kuubs mengbak kost de afdekking ongeveer € 10.000. Volgend jaar leverbaar op kleinere mengkuipen.

Laatste reacties

 • el

  Foto 2 ?

 • Beheerder
  Redactie

  @el, foutje, die is inmiddels weggehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.