Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:3 jan 2020

FDF: publicatie van alle stikstofcijfers

Mark van den Oever, voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force, wil dat het RIVM alle stikstofcijfers publiceert.

Twee bedrijven hebben namelijk aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten dat de gegevens vertrouwelijk zijn, en daarom niet gepubliceerd mogen worden. De overige stikstofdata van naar schatting 8.000 tot 10.000 bedrijven zal het RIVM voor 7 januari vrijgeven.

Vergunningen openbaar

De FDF-voorman heeft hiertoe een mail gestuurd aan directeur Hans Brug van het RIVM. Omdat van alle landbouwbedrijven de (stikstof)vergunningen openbaar zijn, vindt Van den Oever dat dit ook moet gelden voor andere bedrijven.

‘Voordat we weer een groot protest gaan organiseren in De Bilt, leek het ons zinvol om eerst eens te verzoeken om de laatste twee ook bekend te maken op 7 januari’, zo schrijft Van den Oever aan de RIVM-directeur. Het RIVM heeft de brief ontvangen, weet een woordvoerder van het instituut.

Schiphol en Tata Steel

Van den Oever neemt in zijn schrijven aan dat betreffende bedrijven Schiphol en Tata Steel zijn, maar de woordvoerder van het RIVM kan dit niet bevestigen. Bovendien klopt het niet dat de gegevens helemaal niet openbaar worden. ‘Die worden op een andere manier verwerkt, zonder dat deze terug te leiden zijn naar de bedrijven’, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Laatste reacties

 • EL

  Bedrijven die hun uitstoot niet in de openbaarheid willen, hebben iets te verbergen!

 • kleine boer

  goed bezig mark

 • Remco1980

  Niet 95% maar 100% inzicht.
  En dan laten onderzoeken of er niet geknoeid is met de cijfers.

 • agratax(1)

  Helaas maar vertrouwelijke gegevens m.a.w. Bedrijfsgeheime gegevens mogen nooit naar buiten komen anders zal een bedrijf ze niet mededelen. Dit geldt voor alle bedrijven in Nederland alleen niet voor boeren zij moeten al hun bedrijfsgegevens gedwongen vrijwillig afstaan / inleveren bij o.a. de Mei telling en andere voor het beleid belangrijke instanties. Of boeren geen behoefte hebben aan bescherming van hun productie gegevens of productie hoeveelheden. Bij de boer moeten alle gegevens op straat worden gesmeten, zo niet dan volgt een zware boeten wegens Economisch delict. Hoe zo meten met twee maten in (het eerlijke) Nederland, het land van Gelijke Monniken en Gelijke Kappen. Hoe maar zo gauw je geen MKB meer bent maar CEO heet, mag je onder de noemer Bedrijfsgevoelige informatie nagenoeg alles onder de pet houden. Je Bonus volgt onder aan ander petje.

 • awknop

  Als het zou gaan om enkele kleine bedrijven waar een paar mensen werken en waar nauwelijks of geen uitstoot is (bijvoorbeeld een winkel van een middenstander) zou het geen groot probleem zijn, maar als bedrijven als Tata Steel, Schiphol of KLM die heel groot zijn en een forse impact op het milieu hebben (al of niet met stikstof) dan moet dat niet mogelijk gemaakt worden. In het algemeen moeten grote bedrijven veel steviger aangepakt worden en ontdaan worden van allerlei privileges.

 • Alco

  De twee zijn grote vervuilers. Dat is wel duidelijk.
  Maar wat wil men dan? Ze sluiten en vliegen vanaf Duitsland en staal invoeren en daarmee niets voor het milieu doen, maar bv Nederland failliet laten gaan?
  Natuurlijk moet alles openbaar voor de bewustwording van de bijdrage door elke Nederlander.
  Maar onze prioriteit moet zijn. Wat is de schade in de natuur. Is dit erg en wat is de bijdrage door de landbouw.

 • wmeulemanjr1

  Iedereen rekent graag mee met de boer, ander soort bedrijven zijn daar dus van vrijgesteld?
  Wat hebben klaver/de Groot hierop te zeggen; halvering Schiphol/Tata Steel?

 • vandenbrandcv1

  geheimhouding kan alleen uit concurrentie overwegingen

 • oeleboele

  Áls het die bedrijven zijn, dan is dat zeker eerlijker om te laten zien wat zij uitstoten.
  Nu wordt de oplossing alleen bij de boeren neergelegd, maar pas als men ziet wat zulke bedrijven uitstoten, kan de burger gewezen worden op hun verantwoordelijkheid en daarbij wellicht snappen waarom de boeren o.a. aktie voeren.

  Ook is er voldoende tijd geweest om cijfertjes aan te passen, dus weet nog steeds niet wat ik van deze rapporten moet vinden.

  Maar als er anonieme uitschieters bij zitten, dan moeten ook die bedrijven mee in de oplossing.

 • @1

  Oeleboele,dat is al een hele poos bij de politiek en de media op het bordje gelegd ,maar ze willen het niet publiceren de ontbrekende NB vergunningen of het gedoogbeleid onder de 10.000 kg uitstoot , de politiek zwijgt en zelfs dit blad wil er geen artikel aan wijden.

 • truusjetrap

  Hoeveel belasting betaald shell ook alweer?????
  Volgens mij algemeen bekend. €0,00

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.