Home

Nieuws 17 reacties

Rapport: risico’s asbest overschat

Het verwijderen van asbest levert veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht.

Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen. Dat zijn conclusies uit een onderzoek van onder meer TNO, Radboud Universiteit Nijmegen en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab in opdracht van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

LTO Nederland ziet het onderzoek als een directe aanleiding om met de politiek in gesprek te gaan over het huidige asbestbeleid. “Ik ben blij met het rapport en blij met de duidelijkheid. Uit dit rapport blijkt dat de risico’s van asbest niet zo groot zijn als vaak werd gedacht. Dat is voor mij een geruststelling”, aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder veiligheid en pacht bij LTO.

Risico’s asbest veelal verwaarloosbaar

In het rapport worden verschillende scenario’s onderzocht waaruit blijkt dat in de meeste situaties de risico’s verwaarloosbaar zijn en beschermingsmaatregelen niet noodzakelijk. 3 van die scenario’s zijn volgens Jansen ook van toepassing op de agrarische sector. Die 3 scenario’s zijn:

 • het werken in een gebouw met asbest
 • het vrijkomen van asbest bij brand
 • het verwijderen van asbest golfplaten

Asbest verwijderen kost onnodig veel geld

“Bij die 3 situaties is er vrijwel geen gezondheidsrisico. Dat is een positieve conclusie”, zegt Jansen. De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat met name in situaties met structurele blootstelling de risico’s op langetermijn-gezondheidsschade groot kunnen zijn.

“De wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico”, vindt Aedes. Jansen is blij dat er nu eindelijk bewijs is dat de maatregelen voor het verwijderen van asbest overdreven zijn en dat ze onnodig veel geld kosten. “Ook is dit onderzoek een goede aanleiding om het gesprek te openen over het asbestverbod.”

VAVB: asbest blijft gevaarlijk en kankerverwekkend

Voorzitter Leo Veldhuis van de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven (VAVB) reageert: “Niet nu centen besparen en straks veel duurder uit zijn door allerlei gezondheidsclaims. Asbest is en blijft een gevaarlijk, kankerverwekkend product. Wij hebben verantwoordelijkheid voor de mensen die ermee werken. Er zijn nu eenmaal risicoklassen die moeten worden gehanteerd.” Al sinds 2015 wordt volgens Veldhuis vergaderd over aanpassing van de wettelijke regelgeving.

Tweede Kamer bespreekt asbestbeleid

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag 5 maart naar buiten gebracht. Woensdag 6 maart praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

Lees ook: Vragen en antwoorden over asbest verwijderen

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Ben nog steeds benieuwd hoe ver ze in de andere Europese lidstaten al zijn met de asbestsanering....

 • Vhouder

  als het niet gevaarlijk is om het er af te halen maar waarom moet het er dan af

 • wienbemelmans

  De Belgen en de Duitsers hebben ons altijd al voor gek verklaard, nu hebben ze
  weer wat anders bedacht van het gas af. de Belgen en Duitsers weer genieten
  die domme Hollanders weer voorop lopen . ( wat een overheid hebben wij)

 • Jan-Zonderland

  E.e.a. Was al lang bekend. Als je er maar afblijft is het risico nul. Maar het is een mooi verdienmodel voor vele bedrijven.

 • cor vroege

  Zo zie je maar weer ,dat hele asbest gebeuren is geld verslindend ,komen ze daar nu pas achter dat asbest niet gevaarlijk is ,als je er maar vanaf blijft,we zijn helemaal doorgeslagen wat betreft regelgeving ,zo is het zometeen ook met dat hele klimaat gebeuren ,achteraf komen ze erachter dat ze teveel achter die z.g.n wetenschappers hebben aan gelopen , waar aan consument en bedrijfsleven zich scheel betalen.

 • Jan-Zonderland

  @Wienbemelmans, en wij maar denken dat we altijd zulke goeie belgenmoppen hadden😁

 • Zuperboer

  Leo Veldhuis denkt daar gaat ons mooie verdienmodel

 • klein boertje

  het heeft mij anders best veel geld gekost om het te laten verwijderen .

 • landboer

  Veldhuis kon zo gauw niet wat anders bedenken daarom onderstreept hij het gevaar nog maar eens..

 • farmerbn

  Boeren die extra kosten hebben gemaakt willen graag weten welke wetenschapper het is geweest die slecht werk heeft geleverd zodat daar een claim naar toe kan.

 • Jan K. Inderdaad farmerbn, daarom zullen ze het denk ik niet rigoruus veranderen want kost banen en levert claims op. Het zal er wel op uitdraaien
  dat de kamer er nog een jaartje verlenging tegen aan gooit, of twee men haalde
  het toch al niet.

 • Jaap39

  Laat de vrijkomende bouwvakkers mooi nuttig werk gaan doen in de aardgasregio. Daar is een enorme hoeveelheid herstelwerkzaamheden te doen. Gelijk kappen met die asbest onzin.

 • stormwind

  Weten jullie wel dat grofweg een derde van het waterleidingnet in Nederland uit asbestcementleidingen (AC) bestaat. <> . Hier vervangen ze de leiding momenteel, de oude leiding blijft gewoon liggen!

 • Peet1212

  Natuurlijk is asbest niet zo gevaarlijk als de politiek en de VAVB willen doen geloven, dat wisten wij al lang!!! Neemt niet weg dat er kankerverwekkende stoffen in zitten en dus op den duur wel opgeruimt dienen te worden op een goede manier.
  Dit zou de eigenaar gerust zelf kunnen doen maar dan zijn vele bedrijven weer zonder werk. Dus dat gaat ook niet gebeuren.
  Verstandig is over langere tijd uitsmeren en bij de oudste daken beginnen.
  Gaan kosten naar beneden en zijn we toch op een goede manier bezig

 • Wally1

  Geef het maar vrij de minst risicovolle werkzaamheden, zoals bv golfplaten verwijderen.
  Moet je eens opletten hoe goedkoop het verwijderen door een bedrijf gaat kosten.
  Nu maakt men misbruik van de situatie.

 • Mbmb

  Deze hele toestand wordt al jaren aangewakkerd door de asbestsaneerders. Zij hebben keihard gelobbyd voor zo streng mogelijke regels voor sanering. Hun business moet ook draaien!

 • Nieuw.

  Het ziet er naar uit dat de overheid uiteindelijk zelf de saneringskosten moet gaan betalen. Ze hebben immers het toepassen van abc golfplaten zelf toegestaan of geeist bij vergunningen. Nu we dichter bij de einddatum komen zullen de regeltjes soepeler worden. Zelf demonteren en bij millieustation verpakt afleveren zal het wel worden

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.