Home

Nieuws 9 reacties

Inkomen Europese boeren daalt komende 5 jaar

De landbouw in de EU moet de komende 5 jaar rekening houden met dalende inkomens.

Dat staat in de EU Agricultural Outlook, die vandaag (dinsdag) in Brussel is bekend gemaakt.

Lees verder onder de tweet

Daling van de varkensprijzen

De Outlook geeft een doorkijkje voor de komende 5 jaar op basis van analyses van de trends voor de komende jaren. Volgens de analyse moet de komende 5 jaar rekening worden gehouden met een daling van de varkensprijzen en de daarop volgende daling van de productie, en lagere tarwe-, mais- en sojaprijzen.

Op iets langere termijn zouden de inkomens zich kunnen herstellen door hogere prijzen in combinatie met toenemende productie.

Handelsverdragen niet meegenomen in Outlook

De analyse is gebaseerd op het huidige beleid en op hervormingen waarover al overeenstemming is bereikt. Er is geen rekening gehouden met de gevolgen van handelsverdragen waarover nog geen akkoord is bereikt. De verwachte veranderingen in het klimaat zijn wel in de analyses betrokken, evenals andere economische factoren zoals de olieprijs.

Beperkte groei melkproductie EU

De melkproductie in de Europese Unie zal in de komende 10 jaar een beperkte groei vertonen. De omvang van de rundveestapel zal daarentegen krimpen, mede als gevolg van eisen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de emissie van fosfaat en nitraten te verminderen. In 2030 zal de zuivelproductie naar verwachting 179 miljoen ton bedragen.

Tarwe en mais groeien ten koste van andere granen

De markt voor granen in de EU zal groeien, waarbij vooral de vraag naar veevoer en industriële grondstoffen een belangrijke rol speelt. Tarwe en mais groeien ten koste van andere granen. De productie in de Europese Unie kan toenemen tot 320 miljoen ton in 2030, is de voorspelling. De EU-export van granen zal maar beperkt toenemen, mede vanwege de concurrentie uit andere productiegebieden, zoals het gebied rond de Zwarte Zee.

Vraag naar eiwitgewassen neemt toe

De vraag naar eiwitgewassen zal naar verwachting toenemen en stijgen tot 6,3 miljoen ton op de middellange termijn. Daarbij speelt vooral een rol dat de vraag naar regionaal geproduceerde, plantaardige eiwit toeneemt, zowel voor veevoer als voor humane consumptie.

Meer vraag naar biologisch geproduceerd voedsel

Op korte termijn neemt de vraag naar biologische voeding toe. Maar het is de vraag of die trend op langere termijn doorzet. Dat komt doordat er alternatieve milieuvriendelijke productiemethoden in opkomst zijn, en de omschakeling naar biologische productie is niet zonder uitdagingen.

Uit de analyse blijkt dat de voedselproductie in de Europese Unie over het algemeen een lagere emissie aan broeikasgassen oplevert dan gemiddeld in de rest van de wereld.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Kortom de perfecte start voor flinke uitbreiding van de regelgeving en verhogen van milieutaken voor de EU-landbouw. Dalende inkomens en de boer regelt t wel. Kon wel eens de aanzet worden voor flink wat onrust in meerdere EU landen. Misschien kan Mark t tegen die tijd wel komen weglachen in Brussel.

 • René de jong

  Alle mondjes moeten gevuld ook die grote mondjes die vooral groen kakelen.
  Diezelfde grote mondjes zullen wsl vooraan staan als er ietsje minder/tekort is.
  Voor nu schreeuwt China om karbonaatjes en kippetjes en dit duurt voorlopig nog wel even.

  vr gr René

 • agratax(1)

  Dat Europa meer gaat produceren moet nog blijken, Dat er meer mensen op aarde komen die gevoed moeten worden is over duidelijk, dat de armen in Afrika nauwelijks nog kans hebben hun eigen eten te maken is ook duidelijk voor een ieder die de ontwikkelingen van groot investeerders aldaar bijhoudt. Het gros van deze investeerders zijn landen met veel geld en veel woestijn en vele monden die gevoed moeten worden. Ik kan dit stuk ook lezen als "Meer land uit productie voor wonen, recreeren en Natuur zo redden we de overproductie in Europa". Op de rest van de wereld hebben we geen invloed, maar dat zij invloed hebben op de prijsontwikkeling in een vrije markt is duidelijk.

 • Als de plannen van Timmerfrans doorgaan dalen de inkomsten nog veel harder ,het eco-communisme raakt ons veel harder.<>

 • wilhelminahoeve

  gemiddelde boer verdiend nu al minder dan jan modaal met de huidige prijs voor eieren /vlees /aardappelen/granen /melk met opbrengst prijzen van 30 jaar geleden

 • Kringloopboer

  Inkomen is het verschil tussen kosten en opbrengsten .
  Dus is het ook wel handig als men wat meet naar de lasten had gekeken .
  Als voor de burger waterschapslasten 3.5% stijgen en voor een boer10% heb je ook niks aan een hogere opbrengstprijs.
  Gr kringloopboer

 • Het wordt tijd dat we eensgezind zorgen voor lege schappen, het is gewoon schofterig wat we op dit moment vangen voor onze producten. En dan nu de komende vijfjaar nog lager, hou op, het kan al bijna niet lager

 • deB.

  Er blijft niets van over..... nog lagere prijzen, dan de schappen leeg Het moet een keer afgelopen zijn!!!! Wat denken ze wel niet, halen nu al geen ene flikker rendement op de investeringen ivm andere sectoren.

  Wij zijn als boeren gewoon hartstikkenne gek, dom en totaal geen ondernemers, hopelijke keert het tij voordat het te laat is

 • Word dus tijd dat we zelf de prijs bepalen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.