Home

Nieuws 22 reacties

Boerendebat: ‘ophouden met jij-bakken’

Het is tijd dat alle partijen die betrokken zijn bij de stikstofcrisis ophouden met elkaar de schuld te geven.

De enige oplossing is dat elke sector doet wat mogelijk is om het land leefbaar te houden. Niet alleen boeren, maar ook lucht-, weg- en scheepvaartverkeer moeten hun bijdrage leveren. Dat benadrukten deskundigen tijdens een zogenoemd Boerendebat vrijdagmiddag op de universiteit in Wageningen.

Het debat, georganiseerd door dagblad De Gelderlander, heeft een kleine 100 boeren getrokken. Die parkeerden 25 tractoren op de campus van de universiteit.

Lees verder onder de foto.

Exterieur van het Forum-gebouw waar het Boerendebat van De Gelderlander werd gehouden. Boeren kwamen met hun trekker. - Foto's: ANP
Exterieur van het Forum-gebouw waar het Boerendebat van De Gelderlander werd gehouden. Boeren kwamen met hun trekker. - Foto's: ANP

Interprovinciale commissie Vitaal Platteland

Volgens de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (CDA), voorzitter van de interprovinciale commissie Vitaal Platteland, is ‘jij-bakken’ precies de oorzaak van de boosheid over het stikstofbeleid. “We moeten het probleem niet van de ene naar de andere sector schuiven”, zei hij.

Agractie-leider Bart Kemp

Volgens de boeren in de zaal heeft hun sector wel genoeg gedaan. “De overheid moet optreden tegen import van vlees uit het buitenland. Treedt op tegen uitbreiding van de stad ten koste van het platteland”, aldus boerenvoorman Bart Kemp, leider van het boerenprotest Agractie. Hij is nog niet klaar met actievoeren, zei hij vrijdag. Drenth is boos op de provincie Friesland, die vrijdag aan protesterende boeren heeft beloofd om de jongste provinciale stikstofmaatregelen weer in te trekken. “Als dat gebeurt blijft alles stilliggen. Dat treft bijvoorbeeld de bouwsector weer hard. Het is ook helemaal niet nodig, we hebben nog maanden voor deze maatregelen in werking treden. Als ondertussen blijkt dat er iets niet deugt, veranderen we dat. Dit is een voorbeeld van de problemen over de schutting gooien.”

Lees verder onder de foto.

Boerenvoorman Bart Kemp tijdens het Boerendebat.
Boerenvoorman Bart Kemp tijdens het Boerendebat.

Mobilisation for the Environment

Johan Vollenbroek van de milieugroepering Mobilisation for the Environment (MOB) voorspelde vrijdag dat Nederland niet het enige Europese land met een stikstofcrisis blijft. “De juridische uitspraken over stikstof betreffen Europese regels. In elk land waar proefprocessen gevoerd gaan worden, gaat het staande beleid voor de bijl. En wij weten dat die processen eraan komen.”

Stikstof-actievoerder Johan Vollenbroek van MOB tijdens het Boerendebat.
Stikstof-actievoerder Johan Vollenbroek van MOB tijdens het Boerendebat.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kuiken007

  wat een verschrikkelijk nare kop heeft die vollenboek
  je kunt wel zien dat hij alleen wortels eet!!

 • " We moeten het probleem niet van de een naar de andere sector schuiven" , lees je mee dhr De Groot, het probleem van de woningbouw moet je niet op de landbouw afschuiven.Die woningbouwsector heeft sinds de invoering van de PAS nog niks gedaan om aan stikstof voor zijn projecten te komen evenals de luchtvaart.

 • Maas1

  Nou dat beloofd dan wat te worden voor Europa.
  De stikstof zal een voorbode zijn.
  Klimaat bossen, om te verbranden en de vrij komende C02 in de grond pompen.
  Klimaats verandering op papier,je krijgt hier een heel ander klimaat van.🙃🖕

 • info36

  Wat heeft die Vollenbroek gepresteerd voor de samenleving? Boeren heel veel!

 • famboenink@hetnet.nl

  spreek volenbroeks hier de waarheid of probeerd die de boer op een dwaalspoor te zetten met zijn voorspelling

 • Maas1

  Het zou Vollenbroek en andere sieren als men zich constructief zou op stellen,soms moet je juist helemaal geen rechtzaken willen.Ieder heeft een verantwoordelijkheid zeker in een samenleving waar de boel op scherp gezet kan worden.
  Laten we ons verstand gebruiken,ook Vollenbroek.

 • Firma Vellenga

  We hebben hier in Friesland een kleine overwinning gehaald maar vanavond de heer Kramer aan het woord gehoord over de stikstofcrisis. Eerst spreekt hij van de ene boer moet de andere boer wat gunnen. maar het eindigt met de tekst dat de woningbouw op slot zit en weer ruimte moet krijgen....Van die boer die ruimte moet inleveren. Wat een tegenstrijdigheid zoals het al jaren gaat.

 • EL

  Niets toegeven,Hakken in de grond!

 • Maas1

 • EL

  Woningen bouwen voor de immigranten?

 • Gijs Gans

  Drenth snapt er niks van. De provincies hadden iets toegevoegd boven op de brief van de minister .De minister heeft laten weten dat het uitgangspunt haar brief is en blijft van 4 oktober. En niet van al die linkse ambtenaren en gedupeerden. Die op 8 okt zelf met nog iets kwamen. En alles wat hen uitkwam uit de brief van schouten gebruikten en de rest vergaten.

 • jfvanbruchem1

  het land leefbaar houden ,laat me niet lachen!
  en dat allemaal om die zgn natuurgebieden

 • Alco

  Die Vollenbroek heeft anonaturie.

 • NORMALE BOER

  Den Haag = Moskou grote bek over Rusland en Poetin. Inbreker en brandstichter in stal zat bij minister Schouten aan tafel. Allemaal vriendjespolitiek schandalig!

 • ricooo12

  Is de politiek die ons land bestuurd de regie bijster. Nog even dan komen we in diepe economische crisis voor onzinnig stuk natuurbeleid . De natuur past zich zelf welaan .In de jaren 70 zouden we door zure regen nu geen bos en bladeren meer aan de bomen hebben . klopte toen ook al niet. Klimaat en natuur is van alle tijden (eeuwen) aan verandering onderhevig daar kan geen mens wat aandoen. Wanneer worden we weer realistisch.

 • Gat

  Jongens gewoon poot stijf houden en dikke vinger naar hun allemaal.
  Die van vollenbroek is door ambtenaren van lnv ook geholpen om boeren te naaien. Hier wordt zon vuil spel gespeeld dat ze niet voor niks het heel vlug willen uitvoeren.

 • NORMALE BOER

  Wanneer gaat Boerderij eens een keer opkomen voor de hardwerkende veehouders en akkerbouwers in dit land? Er komen de laatste tijd zoveel nep berichten en aanvallen van vooral de linkse (en natuurlijk linke) media terecht bij zowel NOS als RTL. Hoe onafhankelijk is Boerderij nog? Een abonnement waar je bijna 800 euro voor betaalt mag wel flink wat meer doen voor de grof geld betalende abonnees lijkt ons.

 • Henk.visscher

  Als ze zo doorgaan in den Haag worden het aantal abonnementen ook gehalveerd

 • D. Aalbers

  Geen compromis! Helemaal niks toegeven!!!!

 • 306lsa

  <>

 • kloot

  bart kemp is toch de man die de schapen van natuurmonementen laat dijken begrazen vooral biogezind

 • Firma Vellenga

  En???

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.