Home

Nieuws

Belgen blijven dwarsliggen tegen CETA

De Belgische premier Charles Michel heeft Wallonië er niet van kunnen overtuigen akkoord te gaan met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA.

De leiders van Franstalig België weigeren om hun verzet tegen het omstreden pact op te geven, bleek maandag 24 oktober in Brussel na overleg tussen de Belgische overheden.

Michel zei dat hij EU-president Donald Tusk officieel heeft meegedeeld dat België niet met het verdrag kan instemmen. Tusk had België tot maandagavond laat de tijd gegeven om een oplossing te vinden, zodat later deze week een handtekening kon worden gezet onder het verdrag.

Verdrag nog wel een optie

Nu de Walen voet bij stuk houden, wil dat niet zeggen dat het verdrag helemaal van de baan is. Zowel de Walen als de Europese Commissie hebben al laten doorschemeren dat een akkoord later dit jaar mogelijk wel haalbaar is. Ook Michel zei dat het verdrag nog niet dood is.

De Walen hebben vooral moeite met de manier waarop conflicten over investeringen door Canadese bedrijven moeten worden beslecht. Daarnaast vrezen de Walen nadelige effecten voor de veehouderij.

Protestacties in EU-landen tegen handelsverdragen

In verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam, is het afgelopen weekeinde geprotesteerd tegen internationale handelsverdragen als CETA. In Amsterdam kwamen ongeveer 8.000 demonstranten bijeen, onder wie leden van de Dutch Dairymen Board.

ANP/Jan Braakman

Of registreer je om te kunnen reageren.