Home

Nieuws 6 reacties

Juncker hekelt macht supermarkten

Straatsburg – De EU moet de macht van supermarkten in de zuivelmarkt breken, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Juncker deed de uitspraak tijdens zijn 'State of the Union'-speech, waarin hij sprak over de topprioriteiten van de Commissie. Juncker sprak zich uit voor compensatie voor boeren die door de Russische sancties zijn getroffen.

Water goedkoper dan melk

De Luxemburger zei het met boeren eens te zijn "dat er iets verkeerd zit in een markt waar de prijs van een liter melk lager is dan de prijs van een liter water." Maar hij voegde hieraan toe niet te geloven dat de markt voor melk vanuit Brussel op "microniveau gemanaged kan worden." Van grootschalige interventie in de markt kan dus geen sprake zijn.

Mededingingsbeleid op de schop

Wel vindt de Christendemocraat dat Europese en nationale mededingingsautoriteiten naar de structuur in de markt moeten kijken. Daarmee lijkt Juncker aan te sluiten bij de vaak gehoorde kritiek van de landbouwlobby dat mededingingsrecht in Europa vooral kijkt naar een lage consumentenprijs. Een eerder initiatief tot een vrijwillige code voor supermarkten leverde weinig op.

Eerder kondigde de Commissie een 'High Level Group' van Eurocommissarissen aan die de sector moet doorlichten, maar de Commissaris voor mededinging ontbreekt hier. Wat de Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca betreft wordt deze Commissaris wel aan het gezelschap toegevoegd.

EU tekent niet zomaar klimaatdeal

Juncker ging in zijn bijna anderhalf uur durende toespraak ook in op klimaatdoelen, die volgende week ook tijdens een informele landbouwraad in Luxemburg aan bod komen. Over minder dan honderd dagen vindt ook een VN-top over klimaatverandering plaats in Parijs. "De EU zal niet zomaar met elke deal akkoord gaan", aldus Juncker. Andere landen moeten volgens hem ook verantwoordelijkheid pakken.

Een hint wellicht naar de VS, dat het Kyotoprotocol negeerde, of ontwikkelingslanden die vinden dat ze buiten schot mogen blijven. Volgens Juncker ligt de EU op schema doelen voor de vermindering van broeikasgassen te halen. Eén van die doelen is dat de uitstoot in 2020 20 procent lager ligt dan in 1990.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  er is een hoger aanbod water als melk hoe kan dan de melkprijs zo laag zijn?

 • Trot

  Kan tie ook effe de mna wakker schudden

 • farmerbn

  Overal mee eens maar moet nog zien wat er van komt.

 • kvdmeer1

  Een leraar op de M.A.S onderwees in begin zeventiger jaren als je geld wild verdienen moet je water gaan verkopen.
  Als ik mensen water zie kopen denk ik hier nog welles aan.

 • John*

  Water kan je laten zitten.. melk moet verwerkt worden anders bederft t. T komt toch wel naar de winkel toe.

 • John*

  Water kan je laten zitten.. melk moet verwerkt worden anders bederft t. T komt toch wel naar de winkel toe.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.