Home

Nieuws 5 reacties

EZ: nertsenhouders hebben geen compensatie nodig

Den Haag - Nertsenhouders worden helemaal niet sterk benadeeld door de invoering van de Wet verbod pelsdierhouderij, ze kunnen nog jarenlang hun 'lucratieve bedrijfsactiviteit' uitoefenen. Door de sterke groei van de sector tussen 2006 en 2012 van 700.000 naar 1 miljoen moederdieren kan er in bijna elf jaar dat de sector nog verder kan veel geld verdiend worden. Zo veel dat compensatie vanwege het gedwongen moeten stoppen niet noodzakelijk is, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Dat zijn een paar van de argumenten waarmee de Staat de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 21 mei jongstleden aanvecht. Vandaag diende het hoger beroep voor het Hof Den Haag.
De rechtbank had de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking gesteld, omdat deze de nertsenhouders onevenredig hard zou treffen. De rechtbank was van oordeel dat een sector niet verboden kan worden zonder dat er een schadevergoeding tegenover staat als compensatie. Van compensatie was bij deze wet geen sprake.
Volgens de advocaten Bert Jan Houtzagers en Pauline Huurnink van advocatenkantoor Pels Rijcken, die EZ vertegenwoordigen, stelt de rechtbank ten onrechte dat de periode tot de datum waarop het houden van pelsdieren definitief verboden is - 1 januari 2024 - een uitfaseringsperiode is, het is een overgangstermijn. Deze periode van elf jaar is niet voor niets zo lang en bedoeld om bestaande nertsenhouders de tijd te geven om zelf de gevolgen van het verbod voldoende te compenseren. De bedrijven kunnen hun activiteiten volop voortzetten op basis van de situatie per 15 januari 2013.
Volgens de advocaten is er door de combinatie van het verbod en de lange overgangstermijn sprake van een 'fair balance', het publieke belang van het verbod enerzijds en het belang van de bestaande nertsenhouders anderzijds. Die 'fair balance' zien de advocaten onderbouwd in onderzoeken naar de nertsenhouderij. Daaruit blijkt het volgens EZ een 'zeer lucratieve bedrijfsactiviteit', die zich afspeelt op een wereldmarkt, zodat de markt niet beperkt wordt tijdens de overgangstermijn van de Wet. Daarnaast is het aantal nertsen sterk toegenomen tussen 2006 en 2012 naar 1 miljoen moederdieren. Tot 2024 kan deze ruimte nog helemaal worden ingezet voor 'de profijtelijke activiteiten'.
Als extra argument voert EZ via de advocaten nog aan dat het de nertsenhouders vrij staat in andere landen te gaan produceren.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zullen we deze reden ook gaan gebruiken voor de wachtgelden van ministers en ambtenaren

 • piethermus1

  Hoewel ik niks met nertsenhouderij heb, zie ik graag dat eigenlijk alle nertsen in de hele wereld in ons land onder de hier goede omstandigheden worden gehouden en niet het buitenland waar die dieren gegarandeerd een ellendig leven zullen hebben. Zogenaamd met dierenwelzijn begane burgers kunnen dan hier hun straatje dan wel schoon geveegd hebben, door hier de nertsenhouderij te verbieden, maar zorgen voor een zeer dienonvriedenlijke nertsenhouderij elders in de wereld daardoor.

 • info36

  Weer een voorbeeld hoe ziek de Nederlandse overheid is. Als je dit leest van de Nederlandse overheid geloof je je ogen niet. Wat een imbicielen.

 • drikhend

  Beste # 1  , 2 en 3 helemaal met jullie eens . Straks als de varkenshouderij het eens een paar jaar goed gaat deze dan ook maar verbieden . Of de goed draaiende fabriek of winkel op de hoek van de straat en ga zo maar door . Deze  ondernemers hebben wat verdient dus dwingen tot stoppen want een of andere geitenwollen sokken club heeft geen goed gevoel bij deze ondernemingen . Of het nu gaat over dieren of andere activiteiten . Je zet zo de deur open om meer mensen of bedrijven de nek om te draaien . Deze wet of verbodsbepaling kan in mijn ogen niet in dit land wat is voor vrije handel en verkeer van goederen . Dit zolang andere landen dit verbod niet invoeren . En dan wat de beste piethermus aanvoerd over dieren wel zijn . Geeft aan dat het niet om het welzijn van de dieren gaat maar het tegen overgestelde . Er zijn uiteindelijk veel verliezers bij dit vebod . Dit zijn in de eerste plaats de dieren . dan de nertsenhouder , dan bedrijven die hiervan afhankelijk zijn , werknemers , de belasting betaler (want de nersten brengen veel geld in de schatkist dit zal ergens anders van moeten komen ). Laat ze dan maar praten over zwarte Piet  in de politiek . Dan begrijpt iedereen dat ze met zaken bezig zijn die niets toevoegen en bezig zijn kinderfeest af te breken . Zoals ze nu het geld het land uitjagen in ander landen ontvagen ze dit met openarmen . Huigelaar is mijn naam de grensover en probleem betaat niet meer .

 • Peltjes

  Ik vind het schandalig dat een goed draaiende sector zonder  subsidie de nek word omgedraaid. En dan ook nog geen compensatie  geven. Geeft wel aan hoe onbetrouwbaar de politiek is, zie wat ze de extensieve melkveehouders flikken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.